2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Meghalt XVI. Benedek emeritus pápa

95 éves korában meghalt Joseph Aloisius Ratzinger német teológus-pap, aki XVI. Benedek néven 2005 és 2013 között a katolikus egyház feje volt.

Az elmúlt kilenc évben, amióta idős kora miatti fogyatkozó erejével indokolva bejelentette a pápai hivatalról a lemondását, hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa (vagyis kiérdemesült pápa) lett.

 

A hírt a Vatikán jelentette be

Szombaton, 95 éves korában halt meg vatikáni lakásában - jelentette be a Vatikán. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint a jelenlegi pápa, Ferenc pápa szerdán a vatikáni általános audiencia végén különleges imára szólította fel elődjét. „Emlékezz rá, nagyon beteg. És kérjétek az Urat, hogy vigasztalja és támogassa őt az egyház szeretetének ebben a tanúságtételében, mindvégig” – mondta Ferenc. A pápa ezután meglátogatta a volt pápát a Mater Ecclesiae kolostorban a Vatikáni Kertekben, ahol Benedek 2013-as lemondása óta viszonylagos visszavonultságban él.

Legutóbb Matteo Bruni szentszéki szóvivő „súlyosnak, de stabilnak” nevezte a pápa emeritus állapotát. A La Croix című, általában jól értesült franciaországi római katolikus napilap pénteken több forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Benedeket veseproblémákkal kezelték. Az Ansa olasz hírügynökség is beszámolt a lehetséges veseelégtelenségről. Az Ansa korábban arról számolt be, hogy Benedek egészségi állapota már karácsony előtt megromlott. A jelentés szerint Benedek légzési problémái néhány nappal karácsony előtt kezdődtek.

Legutóbb hónapok óta arról szóltak a hírek, hogy Benedek fizikailag gyenge, és alig tud beszélni. Szellemileg azonban a körülményekhez képest egészséges volt. Benedek, akit régi társa, Georg Gänswein és rendi nővérek ápolnak, rendszertelen időközönként látogatókat is fogadott. A bajor származású pápát pápává választása előtt Joseph Ratzinger néven ismerték.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató