2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

Továbbra sem hajlandó átadni a hatalmat Jair Bolsonaro, inkább elhagyta Brazíliát

Floridában landolt helyi idő szerint pénteken Jair Bolsonaro leköszönő brazíliai elnök repülőgépe, miután a közösségi médiában érzelemdús búcsút vett híveitől baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva vasárnapi hivatalba lépése előtt.A hivatalos brazil állami repülőgép pénteken késő este szállt le a floridai Orlandóban a Flightaware repüléskövető radartérkép weboldala szerint. Bár Bolsonaro úti célját hivatalosan nem erősítették meg, biztonsági stábja már Floridában tartózkodik.

Bolsonaro, szakítva a brazil demokratikus hagyományokkal, ismételten kijelentette, hogy nem hajlandó átadni a hatalmat megválasztott utódának a vasárnapi ünnepélyes beiktatáson. Jogi eljárásoktól is kellene tartania, ha Brazíliában maradna, miután elnöki mentelmi joga lejár Lula hivatalba lépésével.

A Bolsonaro távozása után ügyvivő elnökként működő Hamilton Mourao alelnök - sajtószolgálatának közlése szerint - nem fogja átadni a hatalmat Lulának. Nem tudni, hogy az államfői hivatal részéről ki vesz részt az ünnepélyes vasárnapi beiktatáson."Hamarosan vissza fogok térni" - idézte a CNN Brasil Bolsonarót. A leköszönő elnök sajtóosztálya nem kommentálta a nyilatkozatot, mint ahogy az amerikai külügyminisztérium is elzárkózott ettől.

Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését, azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Braziliavárosban tüntetések voltak, és a múlt héten egy meghiúsított pokolgépes merényletről is érkeztek hírek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató