2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A náci kollaboráns Banderára emlékeztek az ukránok Lembergben

Sztepan Bandera születésének 114. évfordulóját ünnepelték Lvivben.

Lviv-i/lembergi lakosok százai gyűltek össze január 1-jén Sztepan Bandera emlékművénél, hogy megemlékezzenek az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetőjéről.

Idén a biztonsági intézkedések miatt elmaradt a hagyományos ünnepség és felvonulás. 

A kormány képviselői és a lakosok virágokat helyeztek el a Bandera-emlékmű tövében, majd a papság Ukrajnáért tartott imát.

„Most, az orosz-ukrán háború aktív szakaszában Oroszország újabb mítoszt alkot Banderáról, az ellenség mindent arra redukál, hogy minden ukrán bandera állampolgár. Sajnos Ukrajnában sokan nem ismerik Banderát, minden a "Mi atyánk Bandera" című dalban dől el. Bandera és a háború társulása ilyenkor aktívabbá válik, és Bandera a felszabadító harc szimbóluma, függetlenül attól, hogy a polgárok Bandera mellett vagy ellen vannak” – mondta Mikola Poszivnics történész és az OUN történetének kutatója. és UPA.

Bandera egy vitatott személyiség, a háború előtt a Nyugat náci kollaboránsnak nevezte, a háború kitörése után azonban már szinte semmi probléma nincs a személyével. 

A SZOVJETUNIÓ ELLENI NÉMET BARBAROSSA-HADMŰVELET MEGINDULÁSA UTÁN SZTYEPAN BANDERA ÉS AZ OUN VEZETÉSE KIKIÁLTOTTA A FÜGGETLEN UKRÁN ÁLLAMOT, DEKLARÁLTAN AZZAL A CÉLLAL, HOGY „KÖZELI EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN DOLGOZZANAK AZ ADOLF HITLER VEZETTE NAGY NÉMETORSZÁGGAL,” AMELY SEGÍT AZ UKRÁN NÉPNEK MEGSZABADÍTANI MAGÁT A „MOSZKOVITA ELNYOMÁS ALÓL.”

Sztepan Bandera szervezete, az OUN aktív maradt és fegyveres formációkba szerveződve (többnyire az Ukrán Felkelő Hadsereg – UPA részeként) több lengyelellenes etnikai tisztogatást is lefolytattak Galícia területén (arról eltérnek a források, hogy a németekkel együttműködve vagy önállóan dolgoztak-e). Ezen atrocitások során eltérő források szerint 30-100 ezer lengyel civil halt meg. Az ilyen tisztogatások során kisebb részben a zsidó és  az orosz lakosságot is célba vették az ukrán nacionalisták, de az áldozatok számáról nincs konszenzus.

Az ukrán Freikor ultranacionalistái ünneplik Sztepan Bandera születésnapját - a fotó Harkivban készült.

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató