2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Atomfegyverei tömeggyártására készül Kim Dzsongun, az észak-koreai rezsim vezetője

Kim Dzsongun, az észak-koreai rezsimet vezető Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülésén azt mondta: „a taktikai nukleáris fegyverek tömeggyártása fontos és szükséges egy olyan helyzetben, amikor Dél-Korea kétségtelenül egyértelmű ellenséggé vált”. A Yonhap dél-koreai hírügynökség által idézett Kim-beszédben az is elhangzott, hogy

„exponenciálisan növelni kell a nukleáris robbanófejek számát”,

továbbá új interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésére és egy kémműhold mielőbbi világűrbe juttatására szólított fel az észak-koreai vezető – írja az MTI.

A többnapos plenáris ülés szombaton ért véget. Kim Dzsong Un a hét közepén már beszélt arról, hogy országa növeli katonai erejét, és erősíti védelmi képességét és hogy ezt jövőre meg is valósítja, de részleteket akkor még nem árult el.

 
A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea nemcsak növelte ballisztikus rakétáinak a kilövését, de felerősödött a Dél-Korea és az Egyesült Államok elleni retorikája is.

Észak-Korea tavaly rekordszámú rakétát indított. Összesen 37 ballisztikus és cirkáló rakétakilövést hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így a tavaly kilőtt rakéták száma meghaladta a hetvenet.

 
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató