2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Magasabb minimálbér, több nyugdíj, változás a SZÉP-kártyán – ezek változnak itthon vasárnaptól

Változnak a zsebek a SZÉP-kártyán, bővülnek a családtámogatások.

Az idei évtől emelkedik a minimálbér, azaz vasárnaptól ez az összeg bruttó 232 ezer forint lesz, míg a garantált bérminimum 260 ezer forintról 296,400 forintra emelkedik, nettóban számolva előbbi esetében 154 ezer forint, utóbbi esetében 197 ezer forint lesz. Ugyancsak 2023-től nő a gyed és a diplomás gyed. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz januártól.

Januártól emelkednek a nyugdíjak is, az idősek 15 százalékos emeléssel számolhatnak, miután az infláció is várhatóan ennyivel fog emelkedni. A Világgazdaság szerint ha a vártnál magasabb lesz az infláció, akkor évközben további nyugdíj-emelésről dönthet a kormány, erre szokás szerint nyáron, illetve az ősz végén kerülhet sor.

A kormány ezen kívül kibővítette az szja-kedvezményezettek körét, ugyanis mostantól a 30 év alatti gyermeket vállaló nők is mentesülnek. Ezen felül a 30 alatti gyermekes anyák diákhitel tartozását is elengedi az állam, ha a támogatás iránti kérelmét a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtják a Diákhitel szervezethez.

A SZÉP-kártyán is lesznek változások: megszűnnek a zsebek és csak egy számla marad, ahonnan az összes szolgáltatást igénybe lehet venni. A kata év közben történő átalakítása után több tízezer vállalkozás érint, hogy 2023-tól egyszerűsödik a kata alternatívájának tekintett átalányadózás.

Az idei évben drágább lesz az autópályán való közlekedés is, a havidíj 8900 forint, a 10 napos matrica 5500 forint, míg az éves 49,140 forint lesz. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató