2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Már 2023 első napján megdőlhet egy melegrekord

2023 első napja máris rávert 2022 utolsójára – mondjuk, ez a mondat most még nem egészen biztos, és az sem az, hogy örülni kellene neki, mert a meleg úgy alapvetően elég különös, de sajnos egyre gyakoribb jelenség január elsején. Az Országos Meteorológiai Szolgálat beszámolója szerint mindenesetre 2022. december 31-én az ország legnagyobb részén gyengén vagy közepesen felhős ég mellett több órára kisütött a nap, de voltak felhősebb tájak is. Ezeken mindössze 5,8 fok volt a maximum, a napos országrészekben viszont 11-18 fokig emelkedett a hőmérséklet. Kémesen például 17,8 Celsius-fokot mértek, ami csak két tizedre volt az egy évvel korábban márt 18,0 fokos napi országos melegrekordtól.



Azt is írják, hogy hajnalra -1 és +12 fok közé állt be a hőmérséklet, Kaposváron pedig reggel hat órakor 12,5 fokot mértek, ami jóval január elsejére érvényes „legmagasabb minimum rekordja” felett van, közel 4 fokkal. A rekord itt is csak egyéves, 2022. janur elsején Tésen 8,6 fokig süllyedt csak a hőmérséklet. A legmagasabb minimum rekordját este 19 óráig kell megőriznie Kaposvárnak ahhoz, hogy rekord dőljön, és bár elméletben előfordulhat, hogy ez nem sikerül, de az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint erre kevés az esély. Az eredményhirdetés holnap lesz.

Az nagyjából a fentiekből is látszik, de az Időkép is írja, hogy lehűlésre nem kell számítani elsején. A legmelegebb délnyugaton lesz, 17 fok köré melegedhet a levegő, és ha még efölé is megy, akár meg is dőlhet a Somogy megyei Főnyeden mért 17,5 fokos rekord. Hétfő reggelre sokfelé alakulat ki sűrű köd, de napközben az ország nagy részén folytatódik a kora tavaszt idéző időjárás. A minimumok 1 és 9, a maximumok 11-17 fok között alakulnak, de északkeleten 4-5 fokkal is hidegebb lehet. Hidegfront kedden érkezhet, felhős, borongós, időt hoz magával, napközben így 7-12 fok várható.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató