2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

„Nem adjuk a kormánynak az ivóvízellátást” – Karácsony így köszönt be 2023-ra

„Használjuk ki, hogy recseg-ropog körülöttünk a háború” – szakértett Facebookon 2023 üdvözlése alkalmából a főpolgármester.

Legyen az újrakezdés éve 2023 – mondta Karácsony Gergely főpolgármester újévi köszöntőjében vasárnap, békés, boldog új évet kívánva.

Facebookon köszöntötte az új évet a főpolgármester

A főpolgármester a Facebook-oldalára feltöltött videóban a béke kívánságának súlyára hívta fel a figyelmet, amelyet az áldozatok adnak, a könnyek, a nélkülözés, ami a szomszédunkban sok millió ember hétköznapjává lett az orosz zsarnok háborús agressziója miatt. Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy ne azt tekintsük mindig normálisnak, amit megszoktunk”, hanem amiről meggyőződéssel lehet mondani, hogy helyes.   

A Lánchíd jövője

„Használjuk ki, hogy recseg-ropog körülöttünk a háború, energiakrízis, klímaválság által sújtott globális kapitalizmus” – mondta, hozzátéve: „használjuk ki, hogy a világ minden felelős vezetője és polgára most azt a kérdést teszi föl, hogy mit rontottunk el, és hogyan kellene másféleképpen folytatnunk”.

Karácsony Gergely beszélt a főváros 150 éves jubileumáról, a Blaha Lujza tér átadásáról és arról is, hogy a Lánchídon újra járnak már a buszok. Megjegyezte: úgy helyes, ha a híd jövőjéről a közóhajnak megfelelően születik döntés. A városvezető arra is kitért: 2023 első félévében átadják a 3-as metrót, érkezik 150 új busz és több mint 40 új troli, még több Bubi-állomás épül, 2024-ig húszezer fát ültetnek, illetve a Városháza park felújításának keretében már jövő nyáron újra kultúra költözhet a Merlin Színházba.   

Stratégiai céljairól

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem engednek stratégiai céljaikból, miszerint az évtized végére a budapesti közszolgáltatások energia-függetlenek legyenek, és a városi közszolgáltatások annyi energiát használjanak, amelyet képesek is megtermelni.

Ezért veszik vissza Budapestnek a Csatornázási Műveket, és ezért nem adják a kormánynak az ivóvízellátást. Az infláció ugyanakkor takarékosságra inti Budapestet is – tette hozzá a főpolgármester, aki szerint ők ragaszkodnak a szolidaritáshoz és az emberséghez.

A főváros nem bezárja, hanem kinyitja azokat az intézményeket, például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, amely befogadni képes mindazokat, akiket a rezsiválság sújt – tette hozzá.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató