2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nyugalmazott amerikai alezredes: nincs forgatókönyv Ukrajna győzelmére az Oroszországgal folytatott konfliktusban

Nincs forgatókönyv Kijev győzelmére az ukrajnai konfliktusban, mert a fegyveres erők a szükséges katonai erőforrások hiánya miatt képtelenek ellenállni az orosz hadseregnek - írta Daniel Davis nyugalmazott amerikai alezredes a 19FortyFive számára írt cikkében.

A volt katonatiszt több forgatókönyvet is bemutatott 2023-ra, de véleménye szerint Ukrajna egyiket sem fogja megnyerni.



"Nincs olyan forgatókönyv, amely az ukrán hadsereg győzelmét jósolja. A katonai valóság az, hogy a fegyveres erők nincsenek felszerelve és ftámogatva a szükséges eszközökkel egy olyan nagyszabású támadó hadművelet végrehajtásához, amely elegendő erővel rendelkezik ahhoz, hogy több százezer orosz katonát kiszorítson Ukrajnából" - olvasható a cikkben.

A cikkíró hangsúlyozta, hogy az USA fő prioritása, hogy elkerülje a konfliktus közvetlen résztvevőjeként való részvételt, függetlenül attól, hogyan alakul a helyzet.

"Az amerikai fegyveres erők nem vonhatók be egy nagyobb háborúba, kivéve, ha közvetlen vagy azonnali fenyegetés fenyegeti nemzetbiztonságunkat vagy valamelyik szerződéses szövetségesünket. Csak akkor, ha a Kongresszus hivatalosan engedélyezi vagy háborút hirdet. Ha megengednénk, hogy fegyveres erőinket bevonjuk egy Oroszország elleni háborúba, amikor nem vagyunk közvetlen támadás alatt, az megsértené a jó külpolitika első bástyáját, és veszélyeztetné a másodikat és harmadikat: fegyveres erőinket bármilyen háborúban meggyengítenék a harci veszteségek, és gazdaságunk komoly veszélybe kerülne" - mondta Davis.

Amíg az Egyesült Államok nem engedi, hogy közvetlen konfliktusba keveredjen Moszkvával, addig az amerikai nemzeti és gazdasági biztonság megmarad, függetlenül attól, hogy az ukrajnai események végül hogyan alakulnak - zárta szavait.

Az ukrajnai orosz különleges művelet kezdete óta az Egyesült Államok és szövetségesei több milliárd dollár értékben szállítottak katonai felszerelést az ukrán fegyveres erőknek. Moszkva többször rámutatott, hogy a Nyugat a konfliktus elhúzására törekszik. Mint a védelmi minisztérium hangsúlyozta, a külföldi lőszereket tartalmazó raktárak az orosz hadsereg legitim célpontjaivá válnának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató