2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szilveszteri zavargások Brüsszelben: autókat gyújtottak fel, kövekkel dobálták a rendőröket

Mozgalmas volt a szilveszter éjszakája Brüsszelben a helyi rendőrök számára, akiket "többször kövekkel dobáltak meg" - közölte vasárnap a brüsszeli Capitale-Ixelles rendőrség kommunikációs egysége.



Emellett a tiltás ellenére tűzijátékot is használtak, hat autót pedig felgyújtottak. A zavargások miatt 160 embert tartóztattak le a brüsszeli régióban szilveszterkor.

A franciaországi szelveszterről ebben a cikkünkben írtunk.

A Brüsszel-Főváros Régió Tűzoltóságának és Sürgősségi Orvosi Szolgálatának (SIAMU) közel 172 alkalommal kellett beavatkoznia (82 tűzoltói beavatkozás és 90 mentői beavatkozás), és hat alkalommal égő járművekhez.

A rendőrség azt is megjegyezte, hogy szilveszterkor "sokan voltak" Brüsszel központjában, "nem kevesebb mint 50 ezer néző vett részt a tűzijátékon" - áll az egység közleményében. A 19 000 néző befogadására alkalmas Place des Palais-t és a 13 000 néző befogadására alkalmas Parc de Bruxelles-t este fél 12 körül le kellett zárni. A Grand-Place-hoz való hozzáférést is le kellett zárni ideiglenesen.

"A rendőrség a helyszínen látható volt, hogy biztosítsa az ünnepi esemény zavartalan lebonyolítását" - közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy "a szilveszteri ünnepségek biztonságát a Brüsszel-Főváros-Ixelles rendőrségi körzet koordinálta, tökéletes együttműködésben a többi brüsszeli zónával és a szövetségi rendőrséggel".

A brüsszeli tömegközlekedésben is voltak fennakadások szilveszterkor, vagy rendőri utasításra, vagy vandalizmus miatt - közölte az STIB a Twitteren keresztül.

11 ember került kórházba Antwerpenben tűz okozta sérülésekkel

Szilveszter éjjel 11 embert vettek fel különböző antwerpeni kórházak sürgősségi osztályaira tűz okozta sérülésekkel. Ezek főként harmadfokú égési sérülések voltak. Egy súlyos állapotban lévő személyt az intenzív osztályra is szállítottak - közölte az antwerpeni kórházhálózat (ZNA) szóvivője.

A szilveszter éjszakája mozgalmas nap és éjszaka volt a Vesdre Hoëgne és Plateau (Liege melletti település) mentési zóna tűzoltósága számára.

24 óra alatt százszor hívták ki a tűzoltókat és a mentőket. Konkrétan 67 alkalommal a mentőautók és körülbelül harminc alkalommal a tűzoltóság. A tűzoltóság beavatkozásai elsősorban az időjárással és a széllökésekkel voltak kapcsolatosak, a közutat akadályozó tárgyak miatt. Az újévhez kapcsolódóan néhány tűzesetnél is beavatkoztak.

24 letartóztatás Gentben

A genti rendőrségnek szilveszterkor 24 adminisztratív letartóztatással volt dolga. Harmincegy közigazgatási bírságot (GAS) is kiszabtak pirotechnikai anyagok birtoklása miatt. A mentőszolgálatokat is célba vették tűzijátékokkal.

A helyi rendőrséghez több bejelentés is érkezett kellemetlen tűzijátékok vagy különböző robbanóanyagok miatt. "Az utcán voltunk, így meg tudtuk akadályozni, hogy néhány incidens elfajuljon. Három buszváró megrongálódott, illetve megsemmisült" - nyilatkozta egy rendőrségi szóvivő.

Brüsszeli tűzoltók is célpontok voltak a beavatkozások során

A brüsszeli tűzoltóság 700 beavatkozást regisztrált szilveszter éjjelén, kétszer annyit, mint normál körülmények között - közölte egy szóvivő vasárnap. Ez 200 tűzoltói beavatkozást és 500 mentőautót foglalt magában. A tűzoltóság is többször volt tűzijáték célpontja. 

Az éjszaka folyamán a tűzoltók 20 alkalommal égő elektromos robogókhoz, 24 alkalommal égő fákhoz és növényzethez, 57 alkalommal égő szeméthez és raklapokhoz, valamint háromszor égő szeméttárolókhoz vonultak. Három kerékpár, 26 autó, hat moped és egy futballpálya is kigyulladt, amelyeket végül a tűzoltók vontak ellenőrzés alá.

Rendőröket dobáltak kövekkel és autókat gyújtottak fel Brüsszelben

Eseménydúsan telt a szilveszter éjszakája Brüsszelben a helyi rendőrök számára, akiket "kövekkel dobáltak meg, valamint pirotechnikai eszközökkel támadtak" - közölte vasárnap a brüsszeli főváros-Ixelles-i rendőrség kommunikációs egysége. Emellett a tilalom ellenére tűzijátékot használtak, és hat autót gyújtottak fel. A zavargások miatt 160 embert tartóztattak le szilveszter éjjel a brüsszeli régióban. Huszonegy esetben bírósági, a többi esetben közigazgatási letartóztatás történt - közölte a rendőrség vasárnap reggel egy újabb jelentésben.

A brüsszeli régió hat aktív rendőrségi zónája 690 beavatkozást hajtott végre, amelyek felét a belváros, Ixelles és a nyugati zóna (Molenbeek-Saint-Jean, Jette, Ganshoren, Berchem-Sainte-Agathe és Koekelberg) rendőrei végezték el. 

A Brüsszel-Főváros Régió Tűzoltóságának és Sürgősségi Orvosi Szolgálatának (SIAMU) közel 172 alkalommal kellett beavatkoznia (82 tűzoltói beavatkozás és 90 mentői beavatkozás), és hat alkalommal a kigyulladt járművekhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató