2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Military Watch: a Patriot karbantartóinak képzése 53 hetet vesz igénybe, 2024 előtt nem kerül Ukrajnában

Az általános feltételezésekkel ellentétben, miszerint a Patriot rakétarendszerek Ukrajnába szállítása 2023 első felében kezdődne meg, csak a helyi karbantartócsapatok kiképzése körülbelül 53 hetet vesz igénybe, ami 2024-ig nem tenné lehetővé a rendszer bevetését – írja a Military Watch amerikai portál.

“Kiterjedt kiképzésre lesz szükség ahhoz, hogy Ukrajna működőképes Patriot-rendszert tudjon létrehozni a helyszínen”

– áll a kiadvány által idézett Kongresszusi jelentésében.

A cikk szerint Ukrajna csak egy Patriot-üteget kap, ami komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesz hatékony az orosz légi és rakétatámadások visszaverésében, különösen, ha figyelembe vesszük a rendszer más hadszíntereken szerzett kétes harci tapasztalatait.

Az is tisztázatlan, hogy honnan érkezik majd a Patriot-elem, hangsúlyozza a Kongresszusi Kutatószolgálat, mivel a meglévő egységeket más fontos katonai helyszíneken használják, és az ilyen típusú fegyverek áthelyezése problémákat okozhat.

“Egy másik, a Patriot szállítások kapcsán hevesen vitatott pont, bár a Kongresszusi Kutatószolgálat jelentésében nem szerepel, hogy a komplexumok gyors megsemmisítése (“persze, ez – száz százalék”, ahogy Putyin elnök fogalmazott) aláásná mind az ukrán morált, mind a szövetségesek bizalmát a rakétarendszerben, amelyet az amerikai erők bástyájának tekintenek. Végül Ukrajna légvédelmi hálózatának gyors gyengülése és a Patriot-rendszerek rendkívül korlátozott száma, valamint viszonylag korlátozott mobilitásuk miatt rendkívül sebezhetővé válhatnak” – jegyezte meg a szerző.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök decemberben Washingtonban járt, ahol találkozott Joe Biden amerikai államfővel és kongresszusi vezetőkkel. Látogatását úgy időzítették, hogy az egybeessen egy új, 1,85 milliárd dolláros katonai segélycsomag bejelentésével Kijev számára, amely egy Patriot föld-levegő rakétarendszer-állomást is tartalmaz.

A lap megemlíti azt a problémát is, hogy e légvédelmi fegyverek cirkálórakétái drágák. Mint a szerző rámutatott, a lövedékenkénti költséget egymillió dollár körülire becsülik.

Oroszország ukrajnai különleges műveletének kezdete óta az Egyesült Államok és szövetségesei több milliárd dollár értékű katonai felszerelést szállítottak az ukrán fegyveres erőknek. Moszkva többször rámutatott, hogy a Nyugat a konfliktus elhúzására törekszik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató