2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Morawiecki nagyon kiakadt az ukránokra, amiért Banderát dicsőítik

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte, hogy az első találkozón emlékeztetni fogja ukrán kollégáját, Denisz Smihalt arra, hogy megengedhetetlen Sztepan Bandera ukrán nacionalista vezető dicsőítése.



Morawieckit arról kérdezték, hogyan reagált a lengyel kormány arra, hogy az ukrán Verhovna Rada a Twitter-profilján Bandera születésnapjáról adott tájékoztatást.


"Rendkívül kritikusan állunk minden dicsérethez vagy akár csak Bandera megemlítéséhez, nagyon-nagyon negatívak vagyunk" - mondta Morawiecki.

"Denisz Smihal miniszterelnökkel folytatott első beszélgetésemben ezt nagyon-nagyon egyértelműen fogom kijelenteni" - tette hozzá, megjegyezve, hogy "a Verhovna Rada egy olyan személyre emlékeztet, aki a bűnöző idők ideológusa volt".

A volinyi mészárlás értelmezésének kérdése, valamint az OUN*-UPA* korszak ukrán nacionalista vezetőihez való viszonyulás a Lengyelország és Ukrajna közötti kapcsolatok egyik legnehezebb kérdése.

Varsó különösen Banderát tekinti az 1943-as volinyi mészárlásként ismert események ideológusának - aznap ukrán nacionalisták egyszerre mintegy 150 lengyel falut támadtak meg. A lengyel történészek a volinyi mészárlást népirtásnak és etnikai tisztogatásnak tekintik, és különböző források szerint 100 000 és 130 000 közötti halálos áldozatról beszélnek.

2016 nyarán a lengyel parlament alsóháza határozatot fogadott el, amelyben július 11-ét az ukrán nacionalisták által a második Lengyel Köztársaság lakosai ellen 1943-1945-ben elkövetett népirtás áldozatainak nemzeti emléknapjává nyilvánította. A lengyel verzió szerint az OUN*-UPA* támogatói 1939-1945 között tömeggyilkosságokat követtek el Volhínia, Kelet-Galícia és a II. Lengyel Köztársaság délkeleti tartományainak lengyel lakossága ellen.

Az ukrán kutatók ezeket az eseményeket a lengyel Armia Krajowa és az UPA* közötti háború következményének tekintik, amelyben a térségből származó civilek is részt vettek. Az ukrán fél 10-20 ezer főre becsüli veszteségeit.

Az ukrán Verhovna Rada nyilatkozatot fogadott el, amelyben elítéli a lengyel szejm azon döntését, hogy a volinyi mészárlást népirtásnak ismeri el. Az ukrán képviselők úgy vélik, hogy ez a döntés "veszélyezteti a két ország politikai és diplomáciai eredményeit".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató