2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Izrael azt állítja, hogy nem tudnak mit kezdeni Bandera kijevi kultuszával

Izrael felháborodott Sztepan Bandera ukrán nacionalista vezető tiszteletadása miatt, de diplomaták elismerik, hogy semmit sem tudnak tenni az ukrajnai kultusz ellen - jelentette a Haaretz nevű napilap.

A Verhovna Rada tweetje Sztepan Banderára, egy ukrán ultranacionalistára és antiszemitára hivatkozik, akinek követői a zsidók és lengyelek elleni etnikai tisztogatási kampányban vettek részt a második világháború alatt - írja a lap.

Sam Sokol író szerint az izraeli hatóságok többször megrovásban részesítették Kijevet a Bandera-kultusz miatt, de felhívásukat, hogy "ne rehabilitálják és ne dicsőítsék az antiszemitákat", nem hallgatták meg.

Egy évvel ezelőtt, amikor a kijevi rezsim megünnepelte Bandera születésnapját, az izraeli nagykövetség kritikát fogalmazott meg, amelyben kijelentette, hogy "határozottan elítéli a náci rezsim kollaboránsainak bármilyen dicsőítését", és hogy "itt az ideje, hogy Ukrajna megbékéljen a múltjával". Idén azonban a diplomaták tartózkodtak a megszólalástól.

"Izrael kijevi nagykövetsége idén még nem adott ki nyilatkozatot, és az izraeli diplomácia egyik forrása a Haaretznek azt mondta, hogy "sokszor világossá tettük álláspontunkat, de úgy tűnik, hogy semmit sem tehetünk, legalábbis egyelőre"" - mondta Sokol.

Korábban Eli Cohen izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy a Benjámín Netanjáhú miniszterelnök vezette új kormány kevésbé lesz szókimondó az ukrán válsággal kapcsolatban. A miniszter nem volt hajlandó kommentálni Kijev fegyverek szállítására vonatkozó követelését, de megjegyezte, hogy Izrael továbbra is humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. Cohen hangsúlyozta, hogy szándékában áll beszélni orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató