2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Peking szerint Oroszország és Kína megerősíti kapcsolatait 2023-ban

A kínai külügyminisztérium közölte, hogy 2023-ban Moszkva és Peking minden szinten megerősíti a kapcsolatokat.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője nem válaszolt a Hszi Csin-ping kínai elnök esetleges oroszországi látogatásának időpontjára vonatkozó keddi tájékoztatón feltett kérdésre, megjegyezve, hogy a két vezető 2023-ban "erősíteni fogja a kölcsönhatást".

"Hszi Csin-ping elnök mindig is szoros kapcsolatot tartott fenn (Vlagyimir Putyin orosz elnökkel) a kínai-orosz kapcsolatokról és a főbb nemzetközi és regionális kérdésekről, stratégiai irányt adva a két ország közötti stratégiai együttműködési partnerségnek. Az új évben mindkét fél minden szinten erősíteni fogja a kapcsolatokat, hogy elősegítse a kétoldalú kapcsolatok folyamatos fejlődését" - mondta a diplomata a RIA Novosztyi kérdésére Hszi Csin-ping esetleges oroszországi látogatásának időpontjáról.

December végén Putyin meghívta Hszi Csin-pinget, hogy 2023-ban látogasson el Moszkvába.

"Nincs kétségem afelől, hogy találunk majd alkalmat arra is, hogy személyesen is találkozzunk. Várjuk Önt, tisztelt elnök úr, kedves barátom, várjuk Önt jövő tavasszal egy moszkvai állami látogatással" - mondta a kínai elnökkel folytatott beszélgetés során. Putyin hangsúlyozta, hogy ez a világ számára demonstrálni fogja az orosz-kínai kapcsolatok erejét a kulcsfontosságú kérdésekben, és ez lesz az év legfontosabb politikai eseménye a kétoldalú kapcsolatokban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató