2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Figyelmeztető lövéseket adott le a görög parti őrség egy török járőrhajóra

A görög hatóság közleménye szerint figyelmeztető lövéseket adott le az Égei-tenger keleti részén a görög parti őrség egyik hajója egy török járőrhajóra, mert szerinte az fel akarta borítani.

A beszámoló szerint a legénység az úgynevezett biztonsági övezetben adott le figyelmeztető lövéseket a levegőbe, mire a török járőrhajó visszavonult a török partok felé. A nyilatkozat nem tett említést arról, hogy a görögországi Farmakoniszi szigetétől délkeletre történt incidens során bárki megsebesült volna, vagy kár keletkezett volna bármelyik hajóban. A görög parti őrség közleménye szerint járőrük három török halászhajó azonosítására indult görög felségvizeken, Farmakoniszitől nem messze. A legénység azután adta le a figyelmeztető lövéseket, hogy a halászhajók támogatására küldött török járőr “veszélyes manővereket hajtott végre azzal a szándékkal”, hogy felborítsa a görög parti őrség hajóját.

A török parti őrség verziója szerint azért kellett járőrt küldeniük a térségbe, mert a görögök hajója egy égei-tengeri török üdülőhelynél zaklatni kezdett három halászhajót. A török járőrhajó távozásra késztette a görög hajót, lehetővé téve a halászhajók számára, hogy folytassák tevékenységüket. A török nyilatkozat szerint a görög hajó legénysége a terület elhagyása közben többször a levegőbe lőtt, ami válaszlövésekre késztette a török járőrhajót.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató