2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Belharc a Soros-univerzumban: nőgyűlölet, szoptatás és pszichopatizmus

Az OpenDemocracy borította a bilit. Mindkét szervezetet Soros György támogatja.

Az Amnesty Internationalt volt munkatársai nemi megkülönböztetéssel vádolják – írta meg az OpenDemocracy. A cikkben arról írnak, hogy az Amnesty International magyar szekciójánál rendszerszintű volt a munkahelyi bántalmazás, megalázás, szexista megjegyzések és a szexizmus.

Képmutatás felsőfokon
„Sluszpoén” a történetben, hogy az Amnesty International pont az állítólagos események közben adott ki egy munkahelyi bántalmazásról, nemi alapú diszkriminációról szóló 56 oldalas tanulmányt/jelentést „Nem lehet megkerülni: Nemi alapú diszkrimináció a magyar munkahelyeken” címmel,

amiben felszólították a hatóságokat és munkáltatókat, hogy lépjenek fel a megszüntetése érdekében.

Szintén a képmutatás példája, hogy az AI akkor bírálta a rövid távú szerződéseket engedélyező magyar törvényeket, amikor az új munkatársak számára épp a rövid távú szerződések váltak normává.

Mik történhettek az Amnesty Internationalnál?
Az Amnesty International felső vezetése nyomást gyakorolt egy alkalmazottra, hogy hagyjon fel a szoptatással, és másokat szisztematikus verbális és pszichológiai bántalmazásnak vetett alá – mondta el az OpenDemocracy-nak több volt alkalmazott, akik közül az egyikük megszegte a hallgatási tilalmat, hogy beszéljen. Az öt nyilatkozó nő azt állítja, hogy mindannyian diszkriminációt, gázlángolást és manipulációt tapasztaltak.

A külvilág számára a női egyenjogúságért dolgozunk, és az Amnesty nemekért folytatott munkája a nőkre és a munkahelyre összpontosított”
 – mondta az egyik nő, Burtejin Zorigt, aki 2020-ban az AI Hungary nemekért felelős programfelelőse és kampánykoordinátora volt. A cikkben megemlítették, hogy szerződésekben olyanok álltak, hogy értesíteni kell az AI-t, ha terhes lesz a női munkavállaló, vagy – idézve a cikket – „reprodukciós procedúrára vállalkozik”. Az AI-nak jogában állt orvosi igazolást kérni.

Az öt nő közül kettő állítása szerint a szervezetnél szerzett tapasztalataik miatt a trauma pszichés és fizikai tüneteitől szenvednek.
Nőgyűlölő eszmecserék, mérgező munkakörnyezet
A cikkben említésre kerül állítólagos mérgező munkakörnyezet is. A 37 éves Gere Zsófia arról beszélt, hogy nemi alapú diszkriminációt tapasztalt, amikor 2019-ben gyermekvállalás után visszatért az AI irodavezetőjeként dolgozni. Elmondta, hogy egy rutinszerű munkahelyi teljesítményértékelés során

az egyik vezetővel megkérdezték tőle, hogy mikor hagyja abba a szoptatást,

valamint a menedzser azt javasolta neki, hogy dolgozzon inkább részmunkaidőben, csökkentett fizetésért. Ezek után Gere munkahelyet váltott, amikor a menedzser jelezte, hogy sok barátja van Gere új munkahelyén, amit Gere megfélemlítési kísérletként értékelt.

Gere azt állítja, hogy megkérték

írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot, amely szerint nem tapasztalt diszkriminációt az AI-nál, és nem ez volt az oka a felmondásának.

Azért írta alá a titoktartási nyilatkozatot – amelynek megszegése esetén 2500 eurós büntetést szabtak ki rá –, hogy felgyorsítsa távozását.

Mérő Verát is kritizálhatták
Mérő Vera 2019 júliusáig volt az AI Magyarország kampánykoordinátora. Mérőt a cikk szerint kritizálták az angol nyelvtudása miatt, egy másik alkalommal pedig azt mondták neki, hogy

nem vagy olyan jó kampányoló, mint amilyennek gondolod magad”.

Mérő az openDemocracy-nak nyilatkozva a beszélgetésükről elmondta: „Egyszerűen úgy döntött, hogy letagadja, hogy ez valaha is megtörtént. És ez volt az első alkalom, amikor rájöttem, hogy ez a fickó egy gázlángoló”.

Volt olyan is, hogy egy menedzser lekicsinyelte az egyik megszólaló nő magas rangú bíróval történő találkozását azzal, hogy megnézte az öltözékét, és megkérdezte:

Ó, flörtölt veled?”.
Nincs bizonyíték?
Mindkét felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy nem volt bizonyíték arra, hogy bárkit is el kellett volna bocsátani, és hogy az AI munkatársai elégedettek voltak. A 2021 decemberében közzétett külső vizsgálat megállapításai nem tettek említést a „rendszerszintű visszaélések” és a mérgező környezet kultúrájáról, amelyekre a hivatalos panaszlevélben hivatkoztak.

Az AI nemzetközi igazgatótanácsa azóta helyreállító igazságszolgáltatási folyamatot indított – egy tipikusan áldozatközpontú megközelítést, amely párbeszédet foglal magában az elkövetett károk megállapítása, az elszámoltatás keresése és a károsultak traumán való átjutása érdekében.

Két öngyilkosság
Még 2018-ban az AI két munkatársa öt héten belül öngyilkosság áldozata lett, a cikk szerint a munkahelyi nyomás hozzájárult a halálukhoz. A KonTerra által készített jelentés, amelyet az AI rendelt meg az öngyilkosságok után, azt mondta, hogy az egyik elhunyt hagyott egy üzenetet, amely szerint

a munkahelyi nyomás nagy szerepet játszott abban, hogy úgy döntött, véget vet az életének”.

A jelentés nem talált bizonyítékot arra, hogy az AI szerepet játszott volna a másik alkalmazott halálában.

Válaszolt az Amnesty
A cikkben megfogalmazott vádakra válaszul az AI nemzetközi titkársága a maga, az AI Hungary és az AI Hungary igazgatótanács nevében összehangolt választ küldött az openDemocracy-nak. Bár az egyes HR-ügyeket nem kívánták kommentálni, azt mondta, hogy

az AI-nál nem tolerálják a nemi diszkriminációt és a visszaéléseket, és hogy mindkettővel kapcsolatos állításokat rendkívül komolyan veszik.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató