2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-1°

Németország már nyugati technológiájú, modern harcjárműveket küld Ukrajnába 2023-ban

Az első negyedévben 40 Marder páncélost szállítanak, ami a német kormányszóvivő szerint minőségi ugrást jelent.

Németország negyven Marder típusú páncélozott harcjárművet szállít Ukrajnának 2023 első negyedében – közölte a német kormányszóvivő pénteken, egy nappal Olaf Sholz kancellár és Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetése után. „Az első negyedévben készen fog állni negyven jármű, és elküldhetjük őket Ukrajnának”, miután az ukrán kezelők nyolchetes kiképzést kapnak – jelentette ki Steffen Hebestreit a kormány szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.    

Joe Biden és Olaf Sholz csütörtökön jelentette be, hogy gyalogsági harci járműveket küldenek Ukrajnának, hogy támogassák az ukrán csapatokat az orosz erőkkel szemben, de nem közölték sem a számukat, sem a szállítás menetrendjét.

   Eljött az ideje, hogy nyugati technológiájú, védelmi harcjárműveket küldjünk”

– mondta Hebestreit.

Minőségi ugrás
Hozzátette, hogy a szövetségesek között december közepe óta folytatott intenzív tárgyalások eredményeként született meg ez a döntés,

amely minőségi ugrást jelent az Ukrajnát segítő fegyverszállításban.

Az Egyesült Államok a tervek szerint 25 milliméteres gépágyúval, egy 7,62 milliméteres géppuskával és páncéltörő rakétákkal felszerelt, Bradley típusú gyalogsági harcjárműveket, Németország pedig 20 milliméteres löveggel ellátott Marder páncélosokat szállít Kijevnek.   

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató