2023. február 08. - Aranka
EUR : 392.7
USD : 366.63
Időjárás ikon-1°

Nobel-békedíjra javasolták a NATO főtitkárát

Jens Stoltenberg „egy békés ország elleni indokolatlan és brutális offenzíva idején végzett példaértékű munkája miatt” kapná az elismerést.

Nobel-békedíjra javasolta honfitársát, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt egy norvég parlamenti képviselő az Oroszországgal szembeni fellépéséért az ukrajnai háborúban.

„A NATO főtitkáraként a szövetség nehéz időszakában, egy békés ország elleni indokolatlan és brutális offenzíva idején végzett példaértékű munkája miatt Stoltenberg megérdemli a díjat” – írta Facebook-oldalán Christian Tybring-Gjedde jobboldali képviselő.    

Norvégia volt munkáspárti miniszterelnöke, a NATO főtitkára az első pillanatokban megértette, milyen súlyos az orosz agresszió, és mit jelent a kormányzást a demokráciára és a szabadságjogokra alapozó országokra nézve – tette hozzá a képviselő.    

A Nobel-békedíj jelöltjére több tízezren, közöttük valamennyi ország parlamenti képviselői és miniszterei, egykori díjazottak, valamint egyetemi tanárok tehetnek javaslatot. A jelölések határideje január 31., a Nobel-bizottság öt tagja ezután kiegészítheti a névsort a saját jelöltjeivel a testület első ülésén. Tavaly Tybring-Gjedde Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt jelölte a Nobel-békedíjra.   

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató