2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Egykori Fidesz-tag a Tagesspiegelben: Orbán Viktor „politikai kaméleon” a nemzetközi színtéren

Szelényi Zsuzsanna azt írja a német lapban, hogy a magyar miniszterelnök semmibe veszi a jogállamiságot és támogatja Putyint, ami próbára tette az EU türelmét,- szemlézi a mandiner.hu.

Ahhoz, hogy megtudjuk, Magyarország hogyan jutott el odáig, hogy az európai vezetők visszatartanak több milliárd eurós támogatást az országtól, meg kell vizsgálnunk Orbán Viktor Fidesz pártját, amely már régen megtagadta azokat az elveket, amelyeket akkor képviselt, amikor még a kommunista uralom elleni ellenállási mozgalomként, a Fiatal Demokraták Szövetségeként működött – olvasható Szelényi Zsuzsanna külpolitikai szakértő vendégkommentárjában, amelyet a Tagesspiegelnek írt.

Amikor a Fidesz először került be a Magyar Országgyűlésbe, szilárdan elkötelezte magát a liberális demokrácia és a centrista politika elvei mellett. A párton belüli feszültségek azonban már korán nyilvánvalóvá váltak. Megpróbálták a pártot jobbra húzni, abból a feltételezésből kiindulva, hogy ez választásra alkalmasabbá teszi. Orbán 1993-as megválasztása a Fidesz pártelnökévé fordulópontot jelentett. Ugyanebben az évben a Fidesz messzemenő pénzügyi botrányba keveredett, amelyben több száz millió forintot fektettek be a pártpénzekből Orbán barátjához és pénzügyi tanácsadójához, Simicska Lajoshoz köthető cégekbe. Ez az epizód leleplezte a pénzügyi visszaéléseket, amelyek

Orbán kormányzási stílusának részévé váltak.

„A botrány fordulópont volt a hozzám hasonló liberálisok számára; mi elmentünk, és onnantól kezdve Orbán szabad kezet kapott a Fidesz átalakítására”. Orbán Viktor hatalma alatt szisztematikusan aláásta a demokratikus intézményeket, az alkotmány és a választási szabályok megváltoztatásától kezdve a demokratikus állam és a független igazságszolgáltatás munkájának akadályozásáig. Az ország új és lojális üzleti elitjének támogatását Orbán azzal biztosította, hogy uniós milliárdokat áramoltatott a cégeikbe. Ezek a pénzügyi transzferek évtizedekig hatalmon tartják pártját. Orbán Viktor „politikai kaméleon” a nemzetközi színtéren, aki elég szoros kapcsolatot tart fenn az európai vezetőkkel ahhoz, hogy az uniós pénzek továbbra is folyjanak, miközben Európa-ellenes retorikát terjeszt, és összeütközésbe kerül az uniós intézményekkel.

A Kremlhez való közeledése beleillik abba a geopolitikai elemzésébe,

amely szerint a nyugati dominancia kora lejárt. Az ukrajnai háború azonban repedéseket tárt fel Orbán stratégiájában. Orbán semmibe veszi a jogállamiságot és támogatja Putyint, ami próbára tette az EU türelmét. Hosszú távú konfrontáció várható az EU és az első saját nevelésű autokrata között. Orbán sok éven át a nyugati szövetségesek és az autokrata kormányok közötti vékony határvonalon mozgott, és megúszta megosztó stratégiáit. Az ukrajnai háború Orbán „mesterkedéseinek” végét jelentheti.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató