2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Macron felesége "falloszt és arany golyókat" javasolt a Notre-Dame újjáépítésére

Emmanuel Macron francia elnök felesége azt szorgalmazta, hogy a Notre-Dame-ot "fallosz és aranygolyók" formájában építsék újjá - árulta el a volt francia kulturális miniszter.



A Roselyne Bachelot által kiadott emlékirat szerint Brigitte Macron kereste meg őt a fallikus dizájnnal, miután egy korszerűbb toronydizájnt szorgalmazott - írja a The Times.

A 76 éves Roselyne Bachelot, akit Macron elnök tavaly váltott le a francia kulturális miniszteri poszton, nyíltan visszautasította a "kortársabb dizájn" kialakítására irányuló kísérleteket.

A volt politikus 680 oldalas memoárja részeként elárulta, hogy Macron felesége egy ebéd során megkereste őt egy ilyen jellegű dizájnnal.



A 2020 júliusában megerősített végleges tervvel kapcsolatban Macron kormánya csalódottságának adott hangot a döntés miatt, miután Bachelot bejelentette, hogy a tornyot inkább az eredeti képére építik át.



"Amikor visszatértem a minisztériumba, a hivatalban nagy volt a feszültség: az Élysée-palota egy "építészeti gesztusról" álmodozott, és azzal vádolt, hogy csak azt teszem, ami nekem tetszik" - írja.

"Nem bántam meg ezt az engedetlenséget, amikor néhány nappal később Brigitte Macronnal ebédelve megmutatja nekem a projektet, amelynek tetején egyfajta felegyenesedett fallosz áll, annak talapzatát aranygömbök veszik körül" - tette hozzá Bachelot.

Ez egyike volt az építészek által javasolt számos jellegzetes tervnek, miután Macron elnök nyíltan támogatott "egy kortárs építészeti gesztust... mivel a torony nem volt része az eredeti katedrálisnak".

A brit építész, Lord Foster egyik ilyen terve szerint a tornyot "szuperkarcsú tűvé alakították volna át, amely az ég felhőit érinti".

A nemzetközi építészek további pályázatai között szerepel Alexandre Chassang francia építész modern üvegprizmát, Mathieu Lehanneur építész lángszerű kialakítást, Alexandre Fantozzi pedig ólomüveg koncepciót javasolt.

A Notre-Dame-székesegyház újranyitására 2024-ben kerül sor Párizsban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató