2023. február 08. - Aranka
EUR : 392.7
USD : 366.63
Időjárás ikon-1°

Ukrajna mellett, Szlovákia is részesülhet abból a katonai támogatásból, amit nemrég az Egyesült Államok jelentett be

Az Egyesült Államok 3,75 milliárd dollár értékű új katonai támogatást nyújt Ukrajnának és a környező európai országoknak - közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken.

A hivatalos tájékoztatás szerint 2,85 milliárd dollárnyi felszerelést az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készleteiből adnak át Ukrajnának azonnali hatállyal.

Az Antony Blinken külügyminiszter aláírásával megjelent nyilatkozatban az is olvasható, hogy a készletlehívás keretében Bradley páncélozott gyalogsági harci járműveket, tüzérségi rendszereket, fegyveres csapatszállító eszközöket, föld-levegő rakétákat és egyéb lőszereket bocsátanak Ukrajna rendelkezésére szuverenitása és területi épsége védelméhez.

A most bejelentett támogatási csomagban szerepel további 225 millió dollárkatonai támogatás, amely az ukrán hadsereg hosszú távú képességeinek fejlesztésére és modernizációjára szolgál.

További 682 millió dollárt az Egyesült Államok európai partnerei és szövetségesei vehetnek igénybe szintén katonai finanszírozás formájában. Az összeg az Ukrajnának átadott katonai készletek pótlására, valamint az országok saját védelmi képességeinek, köztük a kibervédelmi képességnek a fejlesztésére szolgál - olvasható a pénteken megjelent közleményben.

Mivel a nyilatkozat az Ukrajnával határos NATO tagországok katonai támogatásáról is rendelkezik, ezért feltételezhető, hogy Szlovákia is szerepel a finanszírozottak listáján, ám ezt egyelőre még nem erősítette meg egyik fél sem.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató