2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Zelenszkij megköszönte Washingtonnak a több milliárd dolláros katonai támogatást

A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy 3,75 milliárd dollár értékben szállít fegyvert Ukrajnának és NATO keleti szárnyán lévő szomszédainak.

Ukrajna elnöke nagyra értékelte az Egyesült Államok legutóbbi több milliárd dolláros katonai segítségét, amelyben egyebek mellett páncéltörő harckocsik is szerepelnek. Volodimir Zelenszkij hozzátette: országának pontosan erre van szüksége az orosz erők elleni harcban.

A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy 3,75 milliárd dollár értékben szállít fegyvert Ukrajnának és NATO keleti szárnyán lévő szomszédainak, miközben Moszkva az ortodox karácsony miatt egyoldalú tűzszünetet léptetett életbe. A legutóbbi segélycsomag a legnagyobb, amelyet Kijev eddig kapott. Első ízben szerepelnek a szállítmányban Bradley típusú, páncéltörő rakétákkal felfegyverzett páncélozott járművek.

„Első alkalommal kapunk Bradley páncélozott járműveket, pontosan erre van szükségünk, új lövegekre és töltényekre, közöttük precíziósakra, új rakétákra, új drónokra. Időben érkeznek és erősek” – mondta péntek éjjel az ukrán elnök.

Zelenszkij köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek, az amerikai törvényhozóknak és „minden amerikainak, aki nagyra értékeli a szabadságot, és aki tudja, hogy a szabadság méltó a védelemre”. A brit védelmi tárca szombati napi jelentésében közölte, hogy az „ortodox karácsony idején a  harcok a megszokott szinten folytatódtak”. A kelet-ukrajnai Luhanszk megye állami közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj folyamatos orosz tüzérségi csapásokról és rohamokról számolt be. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson Hajdaj pénteken közölte, hogy a tűzszünet első három órájában az orosz erők tizennégyszer intéztek tüzérségi támadást ukrán állások ellen, és háromszor indítottak rohamot egy település ellen. A közlést független forrásból nem lehetett megerősíteni.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az orosz erők kelet-, északkelet- és dél-ukrajnai célpontokat támadtak rakétákkal. Donyeck megye kormányzója szombaton jelentette, hogy előző nap két ember halt meg az orosz csapásokban Bahmutban, valamint az attól északra fekvő Kraszna Horában. Az ukrán főügyészség szerint Bahmutban tizenhárman megsebesültek a támadásokban pénteken. Az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok a dél-ukrajnai Herszon ellen is tüzérségi támadást intéztek pénteken, egy mentő meghalt, heten megsebesültek.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató