2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Bezárja kazahsztáni éttermeit a McDonald's a háború hatásai miatt

A McDonald's ellátási hiányosságok miatt bezárta a kazahsztáni éttermeit. A gyorséttermlánc nem részletezte ugyan, hogy mi okozta a hiányt, de feltételezhetően az orosz-ukrán háború áll a háttérben. A BBC azt írja, hogy a McDonald's megtiltotta a helyi franchise partnereinek, hogy orosz beszállítóktól szerezzenek be hozzávalókat.

A McDonald's kazahsztáni üzemeltetője, a Food Solutions KZ azt közölte, hogy új márkanév alatt nyitja újra az éttermeket. A legnagyobb kazah városban, Almatiban munkásokat láttak, akik eltávolították a McDonald's feliratot az egyik étterem homlokzatáról.

A szomszédos Oroszország Kazahsztán fő kereskedelmi partnere, de miután Moszkva február 24-én megtámadta Ukrajnát, nemzetközi szankciók egész sorával sújtották az orosz gazdaságot. Ennek következtében számos kazah vállalkozás is ellátási problémákkal szembesült.

A Reuters egy, a Food Solutions KZ-hez közel álló forrásra hivatkozva azt írja, hogy a szankciók és a McDonald's májusi oroszországi kivonulása arra késztette a vállalatot, hogy máshol keressen beszállítókat, és ne vásároljon többé orosz termékeket. Ez azonban nehéznek bizonyult, és a McDonald's novemberben bejelentette, hogy az ellátási problémák miatt „ideiglenesen” felfüggeszti működését Kazahsztánban. Most úgy tűnik, hogy végleg bezárják az ottani éttermeiket. A McDonald's 2016-ban kezdte meg működését Kazahsztánban, 24 városban nyitottak éttermeket, és mintegy kétezer embert foglalkoztattak.

A Food Solutions KZ vezetője, Aszet Maszanov a kazah kormánnyal december 12-én tartott megbeszélésen azt mondta, erőfeszítéseket tesznek a hústermékek helyi beszerzésére annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb újraindíthassák működésüket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató