2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kissinger: Ukrajna semlegessége segít véget vetni az Oroszországgal fennálló konfliktusnak

Ukrajna semleges státusza lehetővé teszi az Oroszországgal fennálló konfliktus lezárását – írta új könyvében Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. Jessica Mathews, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért volt elnöke áttekintést készített munkájáról a Foreign Affairs számára.



Kissinger szerint éppen Ukrajna NATO -n kívüli jelenléte teszi lehetővé a helyzet rendezését.

"Ha Ukrajna csatlakozik a szövetséghez, akkor a blokk határa 500 kilométeren belül lesz Moszkvától, ami megfosztja Oroszországot attól a stratégiai mélységtől, amellyel mindig is jogosan számolt" -

mondta.
 
Mint a volt külügyminiszter megjegyezte, Oroszország mindig is vezető szerepet fog játszani a világban, és "történelme és hatalmassága indokolja a biztonságáért való aggódást".

Oroszország tavaly év végén közzétette az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött biztonsági garanciákról szóló megállapodástervezeteket. Moszkva követelései között szerepelt, hogy megtagadja a szövetség további keleti kiterjesztését, az Ukrajnához való csatlakozást és katonai bázisok létrehozását a posztszovjet országokban. Emellett szó volt a csapásmérő fegyverek bevetésének mellőzéséről Oroszország határai közelében, valamint a szövetség kelet-európai haderejének az 1997-es pozíciókra való kivonásáról. Mindezekre a kérdésekre a Nyugat elutasító választ adott.

Moszkva február 24. óta katonai különleges műveletet hajt végre Ukrajnában. Vlagyimir Putyin feladatának nevezte "azok védelmét, akiket a kijevi rezsim nyolc éve zaklatásnak és népirtásnak volt kitéve". Az elnök szerint a hadművelet végső célja Donbász felszabadítása és magának Oroszország biztonságát szavatoló feltételek megteremtése.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató