2023. február 08. - Aranka
EUR : 392.7
USD : 366.63
Időjárás ikon-1°

Több ezren tüntettek Párizsban a 2013-ban megölt kurd aktivistákra emlékezve

2013. január 10-re virradó éjszaka az 54 éves Sakine Cansizt, a 28 éves Fidan Dogant és a 24 éves Leyla Saylemezt a párizsi Kurdisztáni Információs Központ területén lőtték agyon.

Több ezren vonultak fel szombaton Párizsban a tíz évvel ezelőtt megölt három kurd aktivista emléke előtt tisztelegve. A kurd közösséget 2013 óta egyesítő éves menetre idén röviddel azután kerül sor, hogy egy 69 éves férfi „a külföldiek iránt érzett beteges gyűlöletből” Párizs belvárosában lelőtt három kurdot.

A menet megerősített rendőri jelenlét mellett indult el késő délelőtt a Gare du Nord pályaudvartól fekete molinóval, amelyen a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 2013-ban agyonlőtt három női aktivistájának fényképe, valamint „A török állam újabb három kurdot gyilkolt meg Párizsban” jelmondat volt látható. A szervezők szerint legalább 25 ezer tüntető vett részt a menetben.

„Semmi sem állíthatja meg a kurdok szabadságát”, „Igazságot és igazságosságot”

– skandálták a tüntetők, akik a 2013. és a 2022. évi hármas gyilkosság színhelyéről a République térre érkeztek.2013. január 10-re virradó éjszaka az 54 éves Sakine Cansizt, a 28 éves Fidan Dogant és a 24 éves Leyla Saylemezt a párizsi Kurdisztáni Információs Központ területén lőtték agyon. A feltételezett elkövető, Omer Güney gyorsan rács mögé került, de néhány héttel a perének megkezdése előtt, 2016 végén elhunyt a börtönben. A francia igazságszolgáltatás, amely szerint a török hírszerzés is érintett volt a gyilkosságban, folytatja a nyomozást.

A tavaly december 23-i hármas gyilkosság felháborította a franciaországi kurdokat, akik a gyanúsított kijelentései és az ügyészség által nyilvánosságra hozott nyomozati adatok ellenére továbbra is Törökországot okolják. December 24-én heves zavargások törtek ki Párizsban egy kurd nagygyűlés után.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató