2023. január 29. - Adél
USD : 356.65
EUR : 388.18
Időjárás ikon

Kilakoltatják a szénbányát ellenző aktivistákat egy német faluban

Megkezdte felkészülését a helyi rendőrség a németországi Lützerath kiürítésére, írja a BBC. A falut elfoglaló közel 200 klímaaktivista keddig kapott haladékot a távozásra, szerdától pedig, ha szükséges, erőszakkal fogják eltávolítani őket. Az aktivisták barikádokkal és petárdákkal készülnek az akcióra. Ha sikerül kilakoltatni őket, a teljes falut lerombolják a közeli szénbánya bővítése miatt.


Lützerathot még 2020-ban szállták meg tiltakozók, amikor először merült fel, hogy a falut ledózerolják az alatta lévő barnaszén és lignit kitermeléséért. Rajtuk kívül az eredeti lakók közül már csak egy gazda és pár társa él a faluban. A bontást ellenzők szerint azonban nemcsak a város megmentéséről van szó, hanem a szénkitermelés megakadályozásáról is. Szerintük a bánya bővítésével hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezne, ami lehetetlenné tenné, hogy Németország teljesítse a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a német kormány 2020-ban bejelentette, felhagy a klímagyilkos szén elégetésével, és 2038-ig fokozatosan leállítja a széntüzelésű erőműveit.

Az orosz-ukrán háború azonban nehéz helyzetbe hozta a német döntéshozókat. Az orosz földgáztól elzárva, alternatív energiaellátásra volt szükségük, így idén több régi szénerőművet is újra üzembe helyeztek. Decemberben pedig bejelentették, hogy a környezetvédők érvei ellenére januárban kiürítik Lützerathot, és megkezdik a falu bontását.

Németország a 2000-es évek eleje óta az EU legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. Tavaly közel 629 millió tonna szén-dioxid jutott innen a levegőbe, ami több, mint az EU két másik legnagyobb kibocsátójának, Olaszországnak és Lengyelországnak, az együttes szennyezése.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató