2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lula: Meg lesznek büntetve, akik részt vettek az ostromban

Megkeresi és megbünteti Jair Bolsonaro volt kormányfő támogatóit, ígérte Brazília elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva vasárnap, miután Bolsonaro vezető híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét az októberi választások érvénytelenítését követelve.

Flavio Dino igazságügyi miniszter azt mondta, már kétszáz embert tartóztattak le a brazil hatóságok, és mintegy negyven buszt foglaltak le, amellyel a tüntetőket szervezetten a fővárosba szállíthatták.

A miniszter „abszurd kísérletnek” nevezte a történteket. A brazil törvényhozás épületeinek megrohamozása mutat némi hasonlóságot a washingtoni Capitolium - szinte napra pontosan két évvel ezelőtti - ostromához, amellyel kapcsolatban azóta is serényen vizsgálódik a külön erre létrehozott bizottság.

A Legfelsőbb Bíróság máris három hónapra felfüggesztette Brazília kormányzóját, Ibaneis Rochát, amiért nem akadályozta a zavargásokat, és egyelőre „fájdalmasan hallgat" a történtekről. A volt elnök hat órával a zavargások után megszólalt Twitteren:

ELÍTÉLTE A TÁMADÁST, ÉS „BIZONYÍTÉKOK HIÁNYÁBAN" TAGADTA, HOGY KÖZE LENNE A FELBUJTÁSHOZ.

Bolsonaro novemberben, több napos huzavona után végül nagy nehezen beismerte Lulával szembeni vereségét a brazil elnökválasztáson, azonban nem sokkal később újra hangoztatni kezdte, hogy szerinte választási csalás történt, ezért a szavazatok egy részét érvényteleníteni kell.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató