2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Nemzetközi bíróság elé állítaná Harry herceget tálibok kivégzéséért afgánok egy csoportja

Nemzetközi bíróság elé állítaná Harry herceget egy afgán férfi, aki kilenc családtagját veszítette el abban a légicsapásban, amit a brit katonai egységek hajtottak végre 2011-ben. A napokban szivárogtak ki részletek a sussexi herceg hamarosan megjelenő Spare (Tartalék) című önéletrajzi könyvéből, amiben a brit király kisebbik fia elismeri, hogy végzett 25 tálib katonával, mikor a brit hadsereg katonájaként szolgált Afganisztánban. Ebben Harry azt írja, az ő szemében nem is emberek, hanem „csak a tábláról levett sakkfigurák” voltak a lelőtt tálib katonák.



„Arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy állítsa bíróság elé ezt a személyt, és kapjunk kártérítést a veszteségeinkért. Elvesztettük a házunkat, az életünket és a családtagjainkat, elvesztettük a megélhetésünket és a szeretteinket is” – mondta az egyik afgán férfi, aki az apja sírjától nyilatkozott az AP hírügynökségnek.

 Hamidullah Hamidi, az afganisztáni Helmand tartomány tanácsának tagja a Sky Newsnak azt mondta: „Ha Harry egy civilizált világ tagjának tartja magát, akkor szégyen, hogy büszkén beszél a 25 tálib megöléséről, mintha egy szegény társadalom analfabéta, tudás és végzettség nélküli tagja lenne. Nemcsak azt követeljük, hogy vádat emeljenek ellene a nemzetközi bíróságon, hanem azt is, hogy a nemzetközi közösség mielőbb büntesse meg.”

Kim Darroch, Nagy-Britannia korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, aki 2016 és 2019 között az Egyesült Államok brit nagykövete volt, a Sky Newsnak azt mondta, hogy nem tanácsolta volna Harrynek, hogy ez belekerüljön a könyvbe. Richard Kemp ezredes, a brit hadsereg nyugalmazott tisztje szintén egy, a Sky Newsnak adott interjúban azt mondta, hogy Harry herceg bemocskolta és negatív, hamis színben tüntette fel a brit hadsereget. Szerinte a herceg úgy állítja be a brit hadsereget, mintha ott a kiképzésen azt tanítanák, hogy az ellenséget ne vegyék emberszámba, csak figuráknak a sakktáblán, akiket egyszerűen csak le kell söpörni.

A brit herceg tíz évig szolgált a brit hadseregben. Kétszer járt Afganisztánban, 2007 és 2008 között, illetve 2012 és 2013 között. 2011-ben kapitányi rangot ért el, és Apache repülőgép-parancsnoki képesítést is szerzett. Harry Wales százados, ahogy a hadseregben ismerték, 2015-ben vonult nyugdíjba.

(Sky News)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató