2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Tüttő Kata: Nem tudjuk, mi vár ránk

2023. január elsején kinéztem az ablakon, csak tejfehér ködöt láttam magam előtt. Ilyennek látom az egész évet -  picsogja Tüttő. (interjú)

„Készült vészforgatókönyv, B-terv arra az esetre, ha a kormány valóban kihagyja a kompenzációs listáról Budapestet?
Ilyenek akkor készülhetnek, ha csak egy tényező bizonytalan, de a fővárosi önkormányzat működését meghatározó tényezők közül legalább ötről nem tudjuk, hogy merre mozdul el. Minden nap újratervezünk és próbáljuk menteni, amit lehet, legyen szó közszolgáltatásról, uniós forrásról, intézményről. A sokszoros változóknak csak az egyik része a külvilág a háborúval, járvánnyal, a másik maga a kormány, amely teljességgel kiszámíthatatlan döntéseket hoz rólunk, nélkülünk, de esetenként még azokat is felülírja menet közben. Lásd energiakompenzáció. Amikor 2023. január elsején kinéztem az ablakon, csak tejfehér ködöt láttam magam előtt. Ilyennek látom az egész évet, nem tudjuk, mi vár ránk.

Mennyivel kerül többe a város működtetése az idén, mint tavaly vagy akár 2019-ben, amikor átvették a várost?
Nincs erre egy egzakt szám, hiszen a feladatok tartalma és a költségek összetevői is változnak. De befolyásolja a kiadásokat az időjárás, az új városvezetés által kötött bérmegállapodás, az energiaárak, az infláció. Az bizonyos, hogy az elkapkodott kormányzati döntés miatt, az előző negyedében 13,5-szer annyit fizettünk a távhőért, mint korábban, a közvilágításhoz az áramot az önkormányzatoknak sokszoros áron, a spekulánsok által rángatott piacról kell beszerezniük.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató