2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Volt CIA-tanácsadó: Ukrajna csúnyán elveszíti a háborút

James G. Rickards hírszerzési forrásokra hivatkozva arról is írt, hogy az ukrán veszteség a többszöröse az orosznak.

James G. Rickards, a CIA egykori stratégiai tanácsadójának a Daily Reckoning nevű oldalon jelent meg nemrég egy írása az orosz-ukrán háborúról „Itt az ideje, hogy komolyan beszéljünk Ukrajnáról” címmel. Rickards többek között arra hívta fel a figyelmet a cikben, hogy senki ne higgyen annak, amit az Egyesült Államok és egyes médiaorgánumok sugallnak Ukrajnáról:

„Ukrajna nem csak, hogy nem nyeri meg a háborút, hanem csúnyán elveszíti”.

Majd azzal folytatta, hogy bár arról szóltak a hírek, hogy az elmúlt hónapokban az ukrán haderő gyarapodott, miközben Oroszország visszavonult, az igazság az, hogy „ez a mainstream, ukránbarát narratíva. A valóság az, hogy a legtöbb ukrán győzelem olyan gyengén védett állások ellen történt, amelyeket az oroszok gyorsan feladtak, mert nem volt érdemes harcolni a védelmükért”.

„Ezeket az orosz csapatokat (valójában a donbászi milíciát) arra utasították, hogy vonuljanak vissza a megerősített vonalakhoz, miközben az űrt betölteni igyekvő ukrán erőket az orosz bombázások lemészárolták” – írta a volt stratéga.

A legfőbb cél az ukrán erők felemésztése

Rickards arra is kitért, hogy egy háborúban nemcsak azt kell nézni, hogy melyik fél mennyi terüketet foglal el. Úgy véli, hogy „az oroszok szívesen átengednek területeket, hogy később, kedvezőbb körülmények között újra harcolhassanak. (...) Az elsődleges orosz cél az ukrán fegyveres erők ledarálása” – húzta alá.

Az egykori CIA-s a cikkben olyan hírszerzési adatokat is emlegetett, amelyek szerint

Ukrajna 8-10-szer több katonát veszít a háborúban, mint az oroszok.

 „Ez az arány nem tartható fenn Ukrajna számára” – írta James G. Rickards véleménycikkében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató