2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Világbank is globális recessziótól tart idén

A Világbank aggódik, mert úgy látják, hogy „további kedvezőtlen sokkok” a globális gazdaság egészét recesszióba taszíthatják 2023-ban, és a kisebb államok különösen sérülékenyek lehetnek, írja a Bloomberg.



A globális gazdaság kilátásairól szóló, kétévente megjelenő jelentésében a Világbank kutatói hangsúlyozták azt is, hogy akár további krízis nélkül is a globális növekedés idén várhatóan meredeken lassulni fog, ami a magas inflációt megfékezni igyekvő monetáris politikai szigorítások, a rosszabbodó pénzügyi feltételek és az "oroszok által Ukrajna ellen indított invázió következménye."

A Világbank szerint sürgős globális és nemzeti válaszlépésekre van szükség ahhoz, hogy egy ilyen visszaesés esélyét tompítsák, illetve hogy a feltörekvő gazdaságok adósságproblémáit kezelni tudják. A feltörekvő piacokon a befektetések növekedése várhatóan az elmúlt két évtized átlaga alatt fog maradni idén, figyelmeztettek.

Korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója, Kristalina Georgieva is arra figyelmeztetett, hogy 2023-ban a világ egy kemény évvel nézhet szembe, nehezebbel, mint amilyen az előző volt. Szerinte idén a világgazdaság harmada kerülhet recesszióba, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína gazdasága egyszerre lassul le, és ezt érezni lehet majd világszerte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató