2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Szoledar felé keményen megindultak az oroszok

Az orosz erők hamarosan elfoglalják a kulcsfontosságú Szoledar várost az ukrán hadseregtől – közölte Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője.

“Az események Szoledarban pontosan úgy alakulnak, hogy a város közel áll a felszabadításhoz” – mondta Pusilin kedden az orosz Pervij Kanal csatornának.

Az orosz és ukrán csapatok közötti harcok most a település nyugati részén zajlanak – tette hozzá.

Szoledar, amelynek a konfliktus előtt mintegy tízezer lakosa volt, tíz kilométerre északra fekszik Bahmut/Artyomovszktól, és a település feletti ellenőrzés vélhetően kulcsfontosságú lesz a nagy ukrán erődítmény bekerítésére irányuló orosz hadművelet szempontjából.

Pusilin állításait a brit védelmi minisztérium is alátámasztotta, amely egy keddi hírszerzési jelentésében azt írta, hogy “az elmúlt négy napban Oroszország és a Wagner erői taktikai előrenyomulást hajtottak végre a donbásszi kisváros, Szoledar felé, és valószínűleg a település nagy részét ellenőrzésük alatt tartják”.

A brit minisztérium azonban azt közölte, hogy ez a “fokozott nyomás” még mindig nem teszi lehetővé, hogy az oroszok bekerítsék Bahmutot/Artyomovszkot, mivel “az ukrán erők erős védelmi vonalakat tartanak fenn mélyen és ellenőrzik az utánpótlási útvonalakat”.

Hétfőn a Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh is azt mondta, hogy amerikai adatok szerint “Szoledar jó része az oroszok kezében van”. Singh “kegyetlennek” minősítette a kulcsfontosságú városért vívott csatában a felek közötti tüzérségi tűzharcokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi beszédében elismerte, hogy a szoledari helyzet “nagyon nehéz” az ország hadserege számára.

A Bahmut/Artyomovszk környéki terület, amely Szoledart is magában foglalja, “az egyik legvéresebb pont a frontvonal mentén” – mondta, és ígéretet tett arra, hogy az ukrán csapatok továbbra is ellenállnak az orosz offenzívának, “bármi történjék is”.

Szoledár felé nyomulnak az oroszok 

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy az elmúlt napban az oroszok 86-szor nyitottak tüzet a Donyeck megyei Szoledar városra és peremvidékére különböző tüzérségi fegyverekkel.

Szavai szerint Szoledar lerohanásának fő módszere, amelyhez az ellenség most folyamodik, a rakéta-sorozatvetők és az ágyútüzérség alkalmazása és ezek támogatásával a gyalogság kis csoportjainak előretörése.

Közölte, hogy az orosz erők óriási veszteségeket szenvednek el, de továbbra is próbálnak előrenyomulni a város felé.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató