2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Demjén Rózsi: „Aki azt mondja, diktatúra van, nem itt él”

Demjén Ferenc azt mondta, csodálkozik azon is, hogy a diákok utcára vonulnak, miközben az ő generációjának ez eszébe sem jutott.

Demjén Ferenc egy igazán tartalmas és érdekes interjút adott a Mandinernek, mely alatt sok minden szóba került. Minden idők egyik legjobb énekesének tartott művésze őszintén vállalta a véleményét a különböző kérdésekben és témákban.

Mit jelent önnek a szabadság? - szólt a másik kérdés.

Alapvetően azt, hogy az ember bármit megtehessen és elérhessen az életében, amivel nem zavar vagy korlátoz másokat. Igaz ez a tetteinkre és a gondolatokra is. Csak akkor tudunk egyénileg és közösségileg is fejlődni, ha szabadság van. Mindkettő fontos, hiszen ha van egy jó elképzelésünk, de nem vagyunk képesek hasznossá és valóságossá tenni, akkor önmagában nem ér semmit. Teret kell tehát adni mindenkinek a kibontakozásra, ám csakis úgy, hogy azzal az embertársaink lehetőségei ne csökkenjenek. Különbséget kell tenni a szabadság és a szabadosság között! Úgy vélem, a rendszerváltozást követően ezeket gyakran felcserélték, sokan ma is úgy vélik, mindenek felett áll a „mindent szabad” elve, pedig nem így van. A valóságot, például

a fizika vagy a biológia törvényeit nem lehet átírni.

- tette hozzá a zenész.

Egy interjúban arról beszélt, sajnos ma sokan nem tudják, nem értékelik Magyarországon, mekkora szabadságban élnek. Mire gondol? – tette fel a kérdést Kacsoh Dániel az interjújában a Mandinertől.

„Ez óriási baj. Egyre többen vannak, akik már a kommunista rezsim bukása után nőttek fel, s nincsenek tisztában azzal, mit jelentett valódi korlátozások között élni, napról napra próbálkozni.” – reagált Demjén a válasza első felében.

Az énekeslegenda elismeri, azon is csodálkozik, hogy a diákok utcára vonulnak.

„Csodálkozom azon is, ahogy a diákok az utcára vonulnak, állításuk szerint a tanáraik érdekében – bár lehet, csak a szabad idő miatt –, pedig valójában úgy tudnának segíteni, ha megtanulnák, amit át akarnak adni nekik.”

Demjén szeriont ez nem valódi szabadság, hanem sokkal inkább politikai elköteleződés. „Ez nem valódi szabadság, sokkal inkább politikai elköteleződés, ami szerintem nem ér meg néhány lyukasórát.”

Kiemelte, az ő generációjának eszébe sem jutott, hogy a tanárokért az utcán, balhés környezetben vonuljon fel.

„Az én generációmnak eszébe sem jutott, hogy a tanárokért az utcán, balhés környezetben vonuljon fel – igaz, akkoriban ezt nem is lehetett megtenni. Egyébként azt sem értem, kiket akarnak a tüntetők meggyőzni az igazukról, hiszen a béremeléssel nagyjából mindenki egyetért, ráadásul a hírek szerint meg is valósul. Bízom benne, végül minden érintett jól jár, s újra nyugalom lesz.”

Akad, aki szerint ma is diktatúrában élünk. Ehhez mit szól? - tette fel a kérdést a Mandiner munkatársa.

Aki ilyet mond, az vagy pénzt kap érte, vagy nem is itt él. Ez több mint butaság. Ám az sem oldott meg mindent, hogy kiteljesedhettek az 1990 előtt korlátozott vagy megszüntetett szabadságjogaink. Akkoriban párttagság nélkül aligha lehetett érvényesülni. Persze akadt olyan is, aki annak idején Moszkva nagy barátjaként vitézkedett, a rendszerváltozás után mégis miniszterelnök lehetett - felelte Demjén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató