2024. július 17. - Elek, Endre
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Kamu Geriék felmérték: A budapestiek nem akarják visszaengedni az autósokat a Lánchídra

Másfél éve zárták le a Lánchidat a forgalom előtt, a decemberben részlegesen átadott útpályát pedig most csak a buszok, a taxik és a biciklisek használhatják Karácsonyék jóvoltából...A balliberális 21 Kutatóközpont és a Medián közös kutatásának eredményei szerint

"a budapestiek többsége egyetért ezzel a döntéssel"

– közölte a Főváros, ami szerint nemzetközi példák alapján nem lehet sem radikálisnak, sem a nyugati városok hóbortjának nevezni az autók kiszorítását.

A november 28 és december 3 között, 1000 fővel elkészített "kutatásból kiderült", hogy

a megkérdezettek kis többsége, 54 százaléka egyetért azzal, hogy egyelőre csak a buszok, a taxik és a kerékpárosok használhatják a hidat.

40 százalékuk visszaengedné az autósforgalmat már most is, 6 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben - írja a Soros-blog.

A megkérdezettek 98 százaléka hallott arról, hogy a főváros felújíja a Lánchidat. Szinte egyik korosztályban sincs többsége azoknak, akik visszaengednék az autókat a hídra, ebben a 30-39 év közötti válaszadók a leginkább elkötelezettek, 74 százalékuk az autómentesítés mellett voksolt. Az autóforgalommal kapcsolatban a 65 év feletti korosztály a leginkább megosztott: csaknem ugyanannyian akarnak autóstopot a Lánchídon, mint amennyien ellene szavaznának (46-47 százalék).

A válaszadók 24 százaléka napi, további 21 százalékuk pedig heti szinten közlekedik autóval - írják.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik döntés a budapestiek véleményének kikérésével. Ezalatt a BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel utaznak. A fővárosiak ez idő alatt tehát megalapozottan, féléves tesztidőszak után dönthetnek majd – közölte a Karácsony vezette Főváros.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató