2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Plágiumbotrányba keveredett a román belügyminiszter

Egy tényfeltáró újságíró szerint a miniszter doktori dolgozata mintegy 18,5 százaléka minősül plágiumnak.



A Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottsága szerint a plágium vétségét követte el Lucian Bode román belügyminiszter a 2018-ban megvédett doktori dolgozatában. A tárcavezető viszont azt állítja, hogy betartotta az összes akadémiai szabályt, és szerinte a testület megállapítása szubjektív, az eljárása pedig törvénytelen.

Bode doktori dolgozatát már tavaly novemberben megvizsgálta a BBTE etikai bizottsága, amely akkor megállapította, hogy az idézőjelek nélkül átvett idézetek a dolgozat 2,95 százalékát teszik ki. Ezt követően Emilia Sercan tényfeltáró újságíró a PressOne hírportálon közzétett elemzésében megállapította, hogy a dolgozat mintegy 18,5 százaléka minősül plágiumnak, emellett hat olyan illusztrációt tartalmaz, amelynél nincs feltüntetve a forrás, és 30 olyan idézet van benne, amely esetében a szerző nem tartotta be a tudományos idézési szabályokat.

Ekkor az etikai bizottság hivatalból újabb vizsgálatot indított, amelynek következtetéseit most tették közzé. Megállapították, hogy a plágium gyanúja az említett pontok többségében beigazolódik, és az etikai kihágások elég jelentősek ahhoz, hogy megállapítsák: a doktori dolgozat plágiumnak számít. Arra kérték a belügyminisztert, hogy javítsa ki a hibákat, és vonja vissza a 2021-ben kiadott dolgozatot.

A testület az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácshoz fordult, hogy járjon el az ügyben. Az egyetem nem tudja szankcionálni a belügyminisztert, mert a jelenlegi törvényes előírások szerint az egyetemek közvetlenül csak az akadémiai élethez tartozó személyekkel, egyetemi tanárokkal és hallgatókkal szemben járhatnak el.

Bode közölte, hogy az év elején pert indított a kolozsvári egyetem újabb eljárása ellen, mert szerinte az nem tartotta tiszteletben a jogszabályokat. Úgy vélte, hogy az etikai bizottság most olyan szabályokat kért számon rajta, amelyek nem léteztek 2018-ban, amikor megvédte a dolgozatát. Úgy vélte, hogy tiszteletben tartotta az akkor létező idézési szabályokat. Rámutatott: "Ez veszélyes precedens nemcsak az akadémiai életre, hanem a román jogállamiságra nézve is", hiszen visszamenőleges hatállyal akarnak alkalmazni olyan szabályokat, amelyek akkor nem léteztek.

A belügyminiszter szerint az egyetemi etikai bizottság a törvény szerint csak az akadémiai élet tagjaival szemben járhat el, de ő már nem minősül annak.

Romániában számos vezető politikussal szemben felmerült már a plágium gyanúja. Legutóbb Emilia Sercan újságíró Nicolae Ciuca miniszterelnök esetében is megfogalmazta ugyanezt a vádat a doktori dolgozatának elemzése alapján, de a hatóságok nem jártak el az ügyben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató