2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Rohamrendőrökkel csapnak össze az antifasiszta klímatüntetők Németországban

Csaknem ezer rohamrendőr bevetésével kezdtek meg szerda reggel Németországban kiüríteni egy bánya bővítése miatt lebontásra váró települést, amelyet klímaaktivisták szálltak meg.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbánya bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég, a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem hajlandók önként távozni.

Az RWE közölte, hogy szerdán elkezdik a település lebontását. Első lépésként egy másfél kilométer hosszú építési kerítést állítanak fel a terület biztosítására. A “falufoglalókat” békés távozásra szólították fel. Mint írták, teljességgel elfogadhatatlan lenne, ha bárki is erőszakot alkalmazna a cég dolgozói vagy a munkálatokat biztosító rendőrök ellen.

Az energetikai cég eljárásának jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodnak a bányabővítési tervek elvetéséhez. A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, és számos háromlábú állványt is felépítettek 4-5 méter hosszú gerendákból. Ezekre a szerkezetekre egy-egy aktivista rögzítette magát.


A kiürítést irányító aacheni rendőrkapitányság közölte, hogy a lezárt területet jogi következmények nélkül önként el lehet elhagyni, de mindenkit feljelentenek, akit kényszerintézkedéssel kell eltávolítani. Kiemelték, hogy “lassan, megfontoltan és professzionálisan” járnak el.

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság helyszíni beszámolója szerint az aktivisták egy része nyugodtan, békésen távozott a területről rendőrök kíséretében, de a művelet nem erőszakmentes. Délelőttig számos esetben támadták meg a rendőröket kövekkel, tűzijátékokkal és Molotov-koktélokkal – jelentette a WDR.

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató