2023. február 01. - Ignác
EUR : 388.99
USD : 359.18
Időjárás ikon

A Fülöp-szigetek elnöke nem reagál Zelenszkij hívására, pedig havonta többször próbálkozik

Kijev megpróbálta felvenni a kapcsolatot Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel, hogy telefonbeszélgetést szervezzen közte és Volodimir Zelenszkij között, de június óta nem kaptak választ – közölte Denisz Mihajljuk, a helyi ukrán nagykövetség ügyvivője.“KÉRTÜNK EGY TELEFONBESZÉLGETÉST ZELENSZKIJ ÉS MARCOS ELNÖK KÖZÖTT, DE MÉG NEM KAPTUNK VÁLASZT AZ ELNÖKI HIVATALTÓL” – IDÉZTE ŐT AZ INQUIRER NEVŰ LAP.

A diplomata pontosította, hogy 2022 júniusa óta havonta kétszer próbálták felvenni a kapcsolatot Marcosszal a Fülöp-szigeteki külügyminisztériumon keresztül. Arra is utalt, hogy a helyi hatóságok az elnök belpolitikai elfoglaltságai miatt nem reagáltak Kijev megkeresésére.
 
Az elnökválasztási kampánya során Marcos azzal érvelt, hogy “nincs szükség arra, hogy a Fülöp-szigetek beavatkozzon az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba”.

Oroszország február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök úgy fogalmazott, hogy célja “azoknak az embereknek a védelme, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Ennek érdekében – mondta – az ország demilitarizálását és denácifikálását tervezik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató