2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Amíg tart a háború, Ukrajna nem léphet be az EU-ba

Ukrajna nem lehet az Európai Unió tagja mindaddig, amíg az orosz hadsereg megszállás alatt tartja az ország keleti és déli területeit, de Európának ugyanakkor támogatnia kell Kijevet céljainak elérésében – jelentette ki jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke egy keddi rádióinterjúban, adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.


 
Timmermans a Deutsche Welle német rádióállomásnak nyilatkozva lehetetlennek nevezte, Ukrajna belépését az EU-ba amíg tart a háború. Ugyanakkor hozzátette: az elképzelés az, hogy Ukrajna győztesen, szuverénen, függetlenként, szabadon kerüljön ki ebből a konfliktusból, és legyen lehetősége, hogy maga hozza meg ezt a döntést.

„Ukrajna azért küzd, hogy ez megtörténjen. Az Európai Uniónak támogatnia kell Ukrajnát e cél elérésében.” – fogalmazott az Európai Bizottság alelnöke.

A politikus kifejtette, hogy Ukrajna csatlakozása megváltoztatja az Európai Unió jellegét, és a befolyás mértékét az EU 2004-es legnagyobb egyszeri bővítésével hasonlította össze. Egyúttal felhívta a figyelmet Ukrajna első lépéseire a hét kritérium teljesítésében, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az EU megmutassa, mit tud tenni azért, hogy az országot közelebb vigye a céljához.

„Erre úgy kell válaszolnunk Ukrajnának: rendben, most megvan ez a törvény, az elkövetkező években segíteni fogunk annak végrehajtásában, és támogatást nyújtunk, hogy ez sikeres legyen. Ez a csatlakozási felkészülési folyamat rendkívül fontos, de azonnal el kell kezdeni” – magyarázta az Európai Bizottság helyettes vezetője.

(Karpathir)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató