2023. február 04. - Csenge, Ráhel
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon

Szoledarban harcoló ukrán katona a CNN-nek: "Egyszerűen magunkra hagytak minket"

Egy ukrán katona a vitatott Szoledar városában a CNN-nek csütörtök este szörnyű helyzetet írt le, mondván, hogy

"egyszerűen magunkra vagyunk hagyva".

A CNN biztonsági okokból nem azonosítja a katonát - olvasható a cikkben."Megpróbáltunk visszavonulni, de az orkok [oroszok] már itt vannak. Ha ma nem kapunk parancsot a visszavonulásra, valószínűleg nem lesz időnk elmenni" - mondta a CNN-nek telefonon. "Azt mondták nekünk, hogy visszavonulunk. Most pedig egyszerűen magunkra hagytak minket".

Elmondta, hogy a katonáknak elfogyott az élelmük, fogytán a víz, és vannak sebesült katonáik. Hozzátette, hogy még van némi lőszerük.

"Az utolsó evakuálás három nappal ezelőtt volt" - mondta.

A parancs az volt, hogy "a végsőkig tartsanak ki". A csata hangjaiból ítélve a szomszédaink [más egységek] vagy visszavonultak, vagy parancsot kaptak a visszavonulásra. Nekünk azt mondták, hogy tartsunk ki".


"Kitartunk, ameddig csak tudunk. De bárki elfáradhat, és előbb-utóbb elérheti a határt. Lehetetlen csak magas morállal kitartani ilyen sokáig." - mondta.

A Wagner orosz katonai magáncég azt állította, hogy egész Szoledart elfoglalta, Prigozsinék be is jelentkeztek egy fotóval a sóbányából. Egy csütörtökön a Telegramra feltöltött és a CNN által geolokalizált videón a Wagner-erők a város északi szélén láthatók.Az ukrán 46. légidandár csütörtökön azt állította, hogy "ellentámadásokat hajt végre" a városban.

"Több napos visszavonulás után még egy kisebb előrenyomulást is végrehajtottunk" - közölte az egység a Telegramban. "A vasútállomás a miénk. A bánya a miénk. Várjuk a támogatást. Szoledar Ukrajna".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató