2023. február 08. - Aranka
EUR : 392.7
USD : 366.63
Időjárás ikon-1°

Újabb adag titkosított dokumentum került elő Biden alelnöksége idejéről

Joe Biden munkatársai újabb adat titkosított kormányzati dokumentumot találtak, ezúttal egy másik helyszínen, még kellemetlenebb helyzetbe hozva így a Fehér Házat, írja a BBC.

Az első adagnyi dokumentumot egy alapítvány irodájában találták meg Washingtonban, amit Biden használt az alelnöksége után. Az ügyet jelenleg az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálja.

A BBC hozzáteszi, hogy még nem volt egyértelmű, hogy a második adag dokumentumot mikor és hol találták meg Biden munkatársai. Az első adagban lévő tíz dokumentumot novemberben találták meg a Penn Biden Center thinktank washingtoni irodájában, de csak a héten derült ez ki a nyilvánosságra.

A dokumentumok között sajtóhírek szerint amerikai hírszerzési összefoglalók voltak Ukrajnával, Iránnal és az Egyesült Királysággal kapcsolatban, még abból az időszakból, amikor Biden alelnök volt.

A Fehér Ház még nem kommentálta az újabb adag dokumentum előkerülésének hírét, de azt számos amerikai sajtótermék megerősítette. Korábban a sajtótájékoztatóján Karine Jean-Pierre fehérházi szóvivő nem válaszolt a dokumentumokkal kapcsolatos kérdésekre, mivel az ügyben igazságügyi minisztériumi vizsgálat zajlik.

Kedden Biden közölte, hogy meglepetten fogadta a dokumentumok megtalálásának hírét,és együttműködik a legfőbb ügyészségként is működő igazságügyi minisztérium vizsgálatával.

A megtalált dokumentumok ügye akkor robbant ki, amikor a demokratáknak épp további nehézségekre kell felkészülniük a republikánus többségbe került képviselőházban, ahol számos, a kormány teljesítményét célzó vizsgálóbizottság felállítását tervezik a republikánusok.

Az amerikai jogszabályok értelmében az elnöknek és minden fehérházi alkalmazottnak posztjukról távozásuk után minden titkosított iratot be kell szolgáltatnia a nemzeti levéltár számára. A Fehér Ház szerint Biden ügyvédei a dokumentumok megtalálása után azonnal értesítették a nemzeti levéltárat, és másnap át is vették az iratokat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató