2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az ukrán védelmi miniszter szerint Ukrajna ténylegesen már a NATO tagja

Ukrajna mint ország, és Ukrajna fegyveres erői a NATO tagjává váltak. De facto, nem de jure [törvény szerint]. Mert vannak fegyvereink, és értjük, hogyan kell használni őket” – mondta a BBC-nek adott interjújában Olekszij Reznyikov.

Az ukrán védelmi miniszter azzal indokolta kijelentését, hogy a nyugati országok – amelyek egykor attól tartottak, hogy a katonai segítségnyújtást Oroszország eszkalációnak tekintheti – megváltoztatták „gondolkodásmódjukat”. „Ez az aggodalom az eszkaláció következő szintjével kapcsolatban számomra valamiféle protokoll” – mondta Reznyikov.

Reznyikov azt mondta, biztos benne, hogy Ukrajna megkapja a régóta várt fegyvereket, köztük tankokat és vadászgépeket, mivel úgy tűnik, Ukrajna és Oroszország is új offenzívákra készül tavasszal.

Ukrajna hivatalosan szeptember 30-án adta be NATO-csatlakozási kérelmét, azután, hogy délután Oroszország annektálta Ukrajna négy, általa korábban elfoglalt megyéjét. Akkor Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is azt mondta, szerinte Ukrajna „de facto” már a NATO felé vezető útjának végére ért.

(BBC)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató