2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Global Times: az EU-NATO megállapodás célja egy meggyengült Európai Unió

A kínai Global Times című lap szerint a NATO arra törekszik, hogy meggyengítse az Európai Uniót, és annak erőforrásait saját létezésének meghosszabbítására használja fel.


A Jens Stoltenberg, a Szövetség főtitkára, Charles Michel, az Európai Tanács vezetője és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője által kedden aláírt nyilatkozat együttműködést ír elő a “közös kihívásokkal” szemben, amelyek között Oroszország és Kína is szerepel.

“A NATO-T GYAKORLATILAG AZ USA URALJA. AZ EU AZONBAN TOVÁBBRA IS FÜGGETLEN DIPLOMÁCIÁT PRÓBÁL FOLYTATNI. WASHINGTONNAK AZONBAN MEGVAN A SAJÁT SZÁMÍTÁSA – HOGY SEMMISSÉ TEGYE AZ EU ERŐFESZÍTÉSEIT SAJÁT BIZTONSÁGÁNAK SZAVATOLÁSÁRA” – ÍRTA SZUN ZHONGPING KATONAI SZAKÉRTŐ A KIADVÁNYNAK ADOTT INTERJÚBAN.

Úgy véli, hogy az Egyesült Államok felkészíti az Európai Uniót a konfrontációra Kínával azzal, hogy közös nyilatkozatban említi az országot. Az Egyesült Államok Pekinget komoly riválisnak tekinti, és nem tervezi, hogy egyedül vesz részt ebben a hatalmi játszmában.

Washington megpróbálja az EU-t katonai és logisztikai bázissá alakítani, és az európai tőkét, erőforrásokat, munkaerőt, sőt katonai erőt is átcsoportosítani az ázsiai-csendes-óceáni térségbe.

“AZ ÚGYNEVEZETT STRATÉGIAI PARTNERSÉG CSAK EGY FÜLBEMÁSZÓ ELNEVEZÉS ARRA, HOGY AZ USA AZ EU ENGEDELMESSÉGÉT AKARJA ELÉRNI” – TISZTÁZTA ZHONGPING.

A szakértő szerint egyértelmű, hogy az Egyesült Államok aláássa az EU általános diplomáciai képességét, gazdasági autonómiáját és katonai erejét. Véleménye szerint ez az oka annak, hogy Washington folyamatosan szítja az orosz-ukrán konfliktus lángját.

A NATO MINT SZERVEZET MÁR RÉGEN ELVESZTETTE ÉRTELMÉT, ÉS NEM SAJNÁLJA AZ ENERGIÁT ARRA, HOGY MEGHOSSZABBÍTSA LÉTEZÉSÉT AZZAL, HOGY SZÁNDÉKOSAN ELLENSÉGEKET TEREMT MAGÁNAK – ÍRJA A LAP.

“Az EU azonban elkerülheti, hogy a katonai szervezet túszává váljon, vagy az USA háziállatává váljon” – zárta Zhongping.

Tavaly év végén Oroszország és Kína kijelentette, hogy készek közösen szembenézni a növekvő külső nyomással, mivel az országok érdekeltek egymás jólétében.
Továbbá Szergej Lavrov külügyminiszter december elején azt mondta, hogy a NATO megpróbálja fokozni a feszültséget a Dél-kínai-tenger térségében, amely szintén kockázatot jelent Oroszország biztonságára, ezért Moszkva katonai együttműködést alakít ki Pekinggel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató