2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor az Erasmus-ügyről: Azért akarják ütni a gyerekeinket, mert nem tudnak mire menni a kormánnyal

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a csütörtök este megkéselt rendőr és családja felé. „Gondoskodni fogunk róluk, természetesen”, mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel. Orbán szerint az jó hír, hogy amikor kell, a rendőrök használják a fegyverüket.

Úgy látja, „egy rendőrgyilkosság módfelett ritka” esemény Budapesten, ezért ez a hír most „megráz és megrendít minket”. De mindez azt is jelenti szerinte, hogy a rendőrök jól végzik a munkájukat Magyarországon, és az élet itt biztonságos.

„2022 volt az az év, amikor mi, európaiak beléptünk a veszélyek korába”

Ezután arról beszélt, „lehet, hogy az derül majd ki néhány év távlatából, hogy 2022 volt az az év, amikor mi, európaiak beléptünk a veszélyek korába”: előbb koronavírus-járvány volt, aztán háború, aztán háborús szankciók, és közben még itt a migrációs válság is, sorolta.

Orbán szerint előbb azt kell tisztázni, hogy viszonyul a magyar a veszélyekhez: vagy sündisznó módjára összegömbölyödik, és védekezni fog – de ez önveszélyes stratégia szerinte, mert ez megbénít, ez pedig a politikában nagy hiba. Ő látja, hogy vannak olyan politikusok Európában, akik pontosan így dermednek meg. Közben Magyarország minden veszélyre aktívan reagált, mert „mi nem hagyjuk magunkat”, és közben „védelmi állásokat jelölünk ki”, ilyen például a rezsivédelmi alap, mondta Orbán, aki szerint „nem engedtük, hogy családok milliói menjenek tönkre”. De ő már most tudja, hogy 2023-ban jönnek majd az újabb veszélyek is a már meglévők mellé.

Az Erasmus-ügy - A magyar fiatalok elleni bosszúhadjárat

Az Erasmus-ügyről is beszélt. Nem kaphatnak ugyanis friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+-csereprogramból azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Orbán erre most úgy reagált, „nem fogjuk megengedni, hogy a diákok kárvallottjai legyenek bármilyen brüsszeli döntésnek”, Magyarországnak ugyanis nemzeti érdeke, hogy a fiatalok tanuljanak, járjanak külföldön, a tudást meg hazahozzák.

„Micsoda dolog ez, hogy a magyar fiatalokon akarnak bosszút állni Brüsszelben”,

mondta Orbán, de állítja, ha nem tudnak megegyezni az Európai Bizottsággal az ügyben, a magyar költségvetés majd állja ezt a programot – erről már Gulyás Gergely is beszélt a csütörtöki kormányinfón.

Orbán szerint Brüsszel elképzelése más a jövőről, mint a magyaroké: ők azt mondják, jöjjenek a migránsok, legyünk színesek, de „mi egyáltalán nem akarunk együtt élni a migránsokkal, mi védekezünk ez ellen” a miniszterelnök szerint. Aztán itt az LMBTQ-téma is, de „nekünk feláll a szőr a hátunkon” attól, hogy „marhaságokat” beszélnek az iskolákban a gyerekeknek az ehhez a csoporthoz tartozó emberek, mondta.

A magyar kiskakas Brüsszel nélkül is kukorékol
Az államháztartásról ezután Orbán azt mondta,

„történelmi csúcson vannak a pénzügyi tartalékaink: részben a rezsialap miatt, részben azért, mert felkészültünk a veszélyek korára”.

Orbán szerint „nem hogy nem lehet Magyarországot sarokba szorítani, boldogulunk egyedül is”, és most Brüsszel azzal szembesül, hogy nélkülük is felkel a Nap és kukorékol a kiskakas itt nálunk.

„A magyar gazdaság, köszöni szépen, jól van”, summázta Orbán, aki szerint bár vannak veszteségek, de nem volt nagy munkanélküliségi hullám Magyarországon. Orbán szerint a 2022-es és 2023-as évet „egy időszaknak bekönyvelve, a bérek reálértéküket véve is nőni fognak”.

Végül arról beszélt, a magyar kormányt „sok mindennel lehet vádolni, nem is hibátlan egyébként”, de azzal nem lehet vádolni, hogy lusta lenne, mert ez egy cselekvő és ambiciózus kormány.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató