2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

PDSZ: Rendőrállami módszerrel állunk szemben

„Mélységesen elítéli” a kormány eljárását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mivel „a háborús veszélyhelyzet leple mögé bújva, a rendeleti kormányzás keretében próbálja a sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelkezései után polgári engedetlenséget felvállaló pedagógusokat megfélemlíteni”.

A kormány csütörtök esti rendelete lehetővé teszi, hogy a polgári engedetlenkedő tanárokat ne 15 napon belül, hanem a tanév végéig (augusztus 1-ig) rúgják ki.

A PDSZ közleménye „cinikus és embertelen” rendeletről ír, amelynek célja a szakszervezet szerint, hogy ha a tankerület ki akar rúgni egy tanárt, először ledolgoztathassa vele a tanévet, és csak nyáron küldje el, „amikor ráadásul kevésbé tudnak a pedagógusok, szülők, diákok látványosan tiltakozni a döntés ellen”.

A kormányrendelet szerint azok a tanárok is haladékot kaphatnak, akik már az utóbbi két hétben kihúzták a gyufát a tankerületnél. Ezek szerint ha a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás okáról a munkáltató a rendelet hatálybalépése előtt szerzett tudomást, de a 15 nap még nem telt le, akkor is várhat augusztusig.

A PDSZ szerint a rendelet így próbálja megfélemlíteni azokat, akik már részt vettek a tiltakozásban.

„Tipikus rendőrállami módszerrel állunk szemben.”

A szakszervezet szerint a kormány „továbbra sem a közoktatás problémáinak megoldására, a gyermekek, tanulók számára a tanuláshoz, művelődéshez való jog alapfeltételeinek biztosítására törekszik, (...) hanem arra koncentrál, hogy a külvilág számára érzékelhető munkabeszüntetéseknek legyen vége anélkül, hogy a követelésekből azokat teljesítené, amelyeket egyébként maga is megalapozottnak tart, nehogy aztán más kizsákmányolt foglalkozási csoport is a munkabeszüntetés eszközéhez folyamodjon”.

Mivel az azonnali felmondás csak akkor jogszerű, ha az illető súlyos gondatlansággal, jelentősen megszegi a kötelezettségeit, a PDSZ felteszi a kérdést: „Hogyan lehetséges az, hogy ha valaki tényleg ilyen súlyos kötelezettségszegést követ el, akár még hónapokig is pedagógusmunkát végezhet, és csak utána távolítják el munkahelyéről?”

A PDSZ azt javasolja a tanároknak, ne hagyják magukat megfélemlíteni. „Látható, hogy a Kormány ingerküszöbét egyedül a munkabeszüntetések érik el.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató