2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Komoly árcsökkentést jelentett be a Tesla

Komoly árcsökkenést jelentett be a Tesla az amerikai és nyugat-európai piacokon. Ez az elektromosautó-gyártó legtöbb modelljét érinti, a legnépszerűbb Model 3-nál 6%-os a csökkenés, de vannak olyan darabok is, ahol a 20%-ot is megközelíti. Ez most, amikor az egész világgazdaság az elszabaduló inflációval küzd, és mindenhol emelkednek az árak, elég bátor (más értelmezésben: kétségbeesett) húzás Elon Musk és a Tesla-vezérkar részéről. Viszont nem teljesen váratlan, a szintén nagy, és dinamikusan növekvő kínai piacon pár hete csökkentette az autók árait a cég.

Persze van is miből csökkenteni – a Tesla az egész autós iparágban irigyelt, extrém magas, profitrátával dolgozott, ez a legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentése szerint 27% volt.

Az árcsökkentéstől természetesen a keresletet élénkítő hatást vár a cég, és áttételesen azt, hogy ez megállítsa a hónapok óta tartó tőzsdei mélyrepülést. A cég 2020-ban kezdett el nagyon felfutni, akkor egy év alatt nagyjából megtízszerezte az értékét. A szárnyalás egészen idén szeptemberig tartott, és nagyjából azzal egy időben kezdett zuhanni, hogy a cégvezér Elon Musk a Twitterrel kezdett el foglalkozni a Tesla mellett/helyett.

A szeptember közepén még 300 dollár felett járó részvényárfolyam karácsonyra 120 dollárra süllyedt, és azóta is nagyjából ezen a szinten vegetál. A mai árcsökkentéses bejelentés sem hatotta meg nagyon a befektetőket, a mai napot mínusz 3%-kal zárta az árfolyam mozgása.

Elemzők szerint a Tesla húzása árháborút indíthat el az elektromos autók piacán, aminek végső soron a vásárlók örülhetnek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató