2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lovasrendőrök csaptak össze Antifákkal Lützerathnál, Greta Thunberg is keménykedett

Összecsaptak a szélsőbalos tüntetők és a rohamrendőrség tagjai szombaton a németországi Lützerathnál, ahol napok óta tartanak a tiltakozások a kiürített falu ledózerolása és lignitbányává alakítása ellen – írja a Tagesspiegel. A rendőrség egy ponton elveszítette az irányítást, verekedés alakult ki, és a tüntetők áttörték a rendőrsorfalat.



Szombaton Németország különböző részeiből több, mint tízezer tüntető érkezett Lützerathba, hogy a kiürített település lerombolása és bányává alakítása ellen tiltakozzon. A megmozduláson Greta Thunberg is beszédet mondott, szerinte abszurd, hogy 2023-ban ilyenek történnek.

Klímaterroristák és Antifák akcióban:



A beszédek után a tiltakozók a rendőrségi kordonon keresztül megpróbáltak a bányához jutni, több ezer ember áttörte a rendőrsorfalat. A zuhogó esőben a rohamrendőrök egy ponton elveszítették az irányítást, egy ló pánikolni kezdett, levetette a lovasát és irányítás nélkül szaladt át a tömegen.

A területen ezután káosz alakult ki, a rohamrendőrök és a tüntetők között spontán verekedések indultak. A tiltakozók sárral dobálták a rendőröket, mindkét oldalon többen megsebesültek.

A rendőrök a következő órákban megpróbálták kiüríteni a területet, de a tüntetők erőfölénye miatt ez nem sikerült. Olyan abszurd jeleneteket viszont sikerült produkálni, mint ez a videó, amelyen Greta Thunberget és néhány társát lökdösik a mezőn:



A szélsőbalos felforgatók végül a bányát védő drótkerítésig jutottak, amit a rendőrök védtek. A tiltakozók egy része este hazaindult, egy kis keménymag többször megrohamozta a drótkerítést, de vízágyú és paprikaspré bevetésével visszaverték őket. Sok antifa felforgatót a helyszínen őrizetbe vettek.

Lützerathnál napok óta tartanak a tüntetések, kedden és szerdán kövekkel és Molotov koktélokkal dobálták meg a rendőröket a klímaterroristák. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató