2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Belarusz: felkészültünk az Ukrajna felől érkező provokációkra

Belarusz készen áll Ukrajna bármilyen provokatív lépésére – jelentette ki Pavel Muravejko, a Belorusz Köztársaság Biztonsági Tanácsának első helyettes államtitkára az SzTV csatornának adott interjújában.

“Ma készek vagyunk elfojtani minden provokációt és minden terrorista fenyegetést, függetlenül attól, hogy honnan jön, és amely bármilyen kárt okozhat államunknak, népünknek, embereinknek a helyszínen” – mondta.

A tisztviselő szerint Minszk az Ukrajnában létrehozott formációk által tett minden intézkedést, beleértve a “nem megfelelőket” is, látja.

“A határunk irányába lövöldöznek, megsértik a határjeleket, minden lehetséges módon provokálnak. A határmegbízottakon keresztül folyik a párbeszéd, de sajnos nem mindig vezet pozitív eredményekhez. Katonai vonalon beszélgettünk – ez sem vezetett még eredményre” – mondta Muravejko.

Az ukrán határon kialakult helyzetet “nem túl nyugodtnak” értékelte, de megjegyezte, hogy Belarusz rendelkezik a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy megvédje területét bármilyen agressziótól. A köztársaság állambiztonsági tanácsának helyettes titkára például emlékeztetett a terrorelhárítási rendszer tavaly év végi képzésére.

“Ez egy nagyszabású esemény volt, ahol minden rendvédelmi szerv részt vett minden egység parancsnokai objektíven és világosan megértették a rájuk bízott feladatokat és a felelősség szintjét az ország biztonságáért és a támadható kommunikáció védelméért. Egyértelmű cselekvési algoritmusokkal rendelkeznek. Az egységek harcosai pedig készek bizonyos kérdéseket az automatizmusig begyakorolni” – zárta Muraveiko.

Csütörtökön Vadim Prisztajko, Ukrajna londoni nagykövete közölte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők néhány csapatot visszavontak a belorusz határ felé. Előző nap Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy nem lát közvetlen fenyegetést az északi szomszéd részéről, de sürgette a hadsereget, hogy készüljenek fel a különböző forgatókönyvekre.

A belorusz Állami Határbizottság már tavaly októberben arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg továbbra is aláaknázza a határ menti területeket. Ebben az időben az orosz-belorusz regionális csapatösszevonás megkezdte a szövetségi állam védelmét szolgáló feladatok végrehajtását.

Alekszandr Lukasenko szerint létrehozását a nyugati határokon kialakult helyzet bonyolódása, valamint a NATO-erők lengyelországi és balti államokbeli felvonulása okozta.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ezután azzal vádolta Moszkvát és Minszket, hogy támadásra készülnek belorusz irányból. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a nyilatkozat célja az volt, hogy több pénzt és fegyvereket kérjenek a Nyugattól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató