2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Magyarország energiaellátása biztonságban van

Közép-Európa súlyos veszélyeknek van kitéve az ukrajnai háború és a fokozott migrációs nyomás miatt, de Magyarország földgázellátása biztosított, egyebek mellett a Bulgáriához hasonló, megbízható tranzitállamoknak is köszönhetően – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szófiában.
 
– Magyarország energiaellátása azért van biztonságban, mert a szállítóink és a tranzitországaink egyaránt megbízhatók – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szófiában. Hozzátette: Bulgárián keresztül tavaly 4,8 milliárd köbméter földgázt tudtunk vásárolni, és az is megnyugtató, hogy a szófiai kormány többször világossá tette, a jövőben is biztosított lesz ez a szállítási útvonal.

A Nikolaj Milkov bolgár külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter emellett arról számolt be, hogy Közép-Európa súlyos veszélyeknek van kitéve az ukrajnai háború és a fokozott migrációs nyomás miatt.

– Bulgáriát és Magyarországot egyszerre sújtják a háború következményei, egyszerre nézünk szembe energiaellátási kihívásokkal és szembesülünk azzal, hogy a legforgalmasabbá váló migrációs útvonalon egyre nagyobb nyomás hárul ránk –mutatott rá. Kiemelte, hogy ez a helyzet megnöveli a jelentőségét a kiszámítható, korrekt együttműködésnek a két ország között. 

– Bulgária az egyik legfontosabb tranzitországa Magyarországnak a gázellátás szempontjából, és megnyugtató számunkra, hogy a bolgár kormány többször világossá tette, ezt a megbízható tranzitszerepüket a jövőben is folytatják – mondta. Hozzátette: 
 
Magyarország számíthat arra, hogy a földgázellátás a Bulgárián keresztüli biztonságos szállításoknak köszönhetően továbbra is garantált lesz. 

Szijjártó Péter szerint az energiabiztonság nem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés, és Magyarország ellátása azért is biztosított, mert a szállítók és a tranzitországok is megbízhatók. Stratégiai célkitűzésnek nevezte emellett a szoros együttműködést az új források bevonása érdekében, és hangsúlyozta, hogy például az azeri gáz szerepének növeléséhez komoly infrastruktúra-fejlesztések szükségesek.

– Ez európai kérdés, ezért azt gondolom, hogy mi, közép-európaiak, jogosan várjuk el az Európai Uniótól, hogy adjon támogatást azokhoz az új csővezeték-építésekhez és infrastrukturális fejlesztésekhez, amelyek szükségesek a közép-európai földgázellátás jövőbeli biztonságához – jelentette ki. Emlékeztetett, hogy a különböző EU-s tiltások miatt mára ellehetetlenült a nukleáris fűtőelemek korábbi légi szállítása Oroszországból, ezért a magyar kormánynak új útvonalat kellett találnia.

– December óta a magyarországi atomerőmű működéséhez szükséges fűtőelemek Oroszországból Bulgárián és Románián keresztül érkeznek Magyarországra, vasúti szállítással a várnai kikötőn keresztül, amit ezúttal is köszönök – mondta.

A miniszter ezután az illegális bevándorlásról elmondta: a kontinensen jelenleg a nyugat-balkáni a legforgalmasabb migrációs útvonal.

– Brüsszel migrációt támogató politikája miatt a közép-európai országoknak komoly erőfeszítéseket kell tenniük a migráció megállítása érdekében – figyelmeztetett. – Bulgária és Magyarország erőn felül teljesít. Bulgária és Magyarország határkerítést épített. Bulgária és Magyarország is hatalmas emberi erőforrásokat vesz igénybe annak érdekében, hogy megállítsuk az illegális migrációt – fogalmazott.

– Elfogadhatatlannak és az Európai Unió jövőbeli biztonsága szempontjából súlyosan veszélyesnek tartjuk azt, hogy Brüsszel nem ad támogatást a valós határvédelemhez, nem ad támogatást a határt védő infrastruktúra működtetéséhez, őrzéséhez és fenntartásához – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy az EU külső határán fekvő, térségbeli országok pontosan tudják, hogy a migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani.

– Ehhez kerítésre és világos beszédre van szükség, és mi, magyarok és bolgárok, ezen a téren kifejezetten a várakozások felett teljesítünk – húzta alá, szégyenteljesnek minősítve, hogy Bulgáriát még mindig nem vették fel a schengeni övezetbe.

Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a kormány nem fogadja el a kettős mércét, és nem fogja hagyni, hogy szubjektív kritériumokkal helyettesítsenek szerződésekben leírt, világos, objektív feltételeket, márpedig utóbbiaknak Szófia megfelelt, ezért megérdemli a tagságot.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató