2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy fejezze be a szíriai olaj ellopását

A szíriai olaj amerikai ellopása súlyosbítja a háború sújtotta közel-keleti ország energetikai és humanitárius válságát – jelentette ki keddi tájékoztatóján Vang Wenbin kínai külügyminisztériumi szóvivő.



“A SZÍRIAI KORMÁNY ADATAI SZERINT 2022 ELSŐ FELÉBEN SZÍRIA NAPI OLAJTERMELÉSÉNEK TÖBB MINT 80%-ÁT AZ AMERIKAI MEGSZÁLLÓ CSAPATOK CSEMPÉSZTÉK KI AZ ORSZÁGBÓL <…> AZ ILYEN RABLÁSOK SÚLYOSBÍTJÁK AZ ENERGIAVÁLSÁGOT ÉS A HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFÁT SZÍRIÁBAN. A SZÍRIAI NÉP ÉLETHEZ VALÓ JOGÁT AZ USA KÖNYÖRTELENÜL LÁBBAL TIPORJA” – MONDTA A DIPLOMATA.

“Az USA-nak felelnie kell az olajlopásért. A szíriai nép és a nemzetközi közösség választ érdemel. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a nemzetközi jogállamiság lábbal tiprásával és a nemzetközi szabályok megszegésével” – hangsúlyozta Wang Wenbin.

Az ország keleti és északkeleti részén fekvő szíriai Deir Ez-Zór, Rakka és Haszaka tartományok nagy része az Egyesült Államok által támogatott kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenőrzése alatt áll. A libanoni Al Mayadeen tévécsatorna szerint az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció segíti a kurd autonóm közigazgatást abban, hogy beindítsa a termelést a kutaknál. A hírcsatorna szerint ezt azért teszik, hogy gazdasági bázist teremtsenek a későbbi olajértékesítéssel. Damaszkusz az amerikai katonai jelenlétet az ország illegális megszállásának tekinti.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólította Washingtont, hogy fejezze be a szír nép kifosztását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató