2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kunhalmi: A kormánytól nem látszatintézkedéseket, jól hangzó ígéreteket várunk

A Szovjet lány a Facebookon osztotta meg a magvas gondolatait.

„A kormány december 15 óta képtelen megoldást találni az Erasmus+ és a Horizont pályázattal kapcsolatos uniós elvárások teljesítésére. Látszlólag nagyszerű vállalásnak tűnik, hogy a 2023-as programok esetében a kormány finanszírozza a diákok ösztöndíját, ez azonban nem jelent valódi megoldást.

Az Erasmus+ esetében ugyanis nem az ösztöndíj a központi kérdés, hanem az, hogy a külföldi partner elfogadja-e az alapítványi egyetemekkel való diákcserét, együttműködést, mely egyébként az érintett intézmények közötti, évente megújítandó szerződést igényel. Olyan egyetemekkel azonban nem kötnek majd szerződést, amelyeket az Unió kizár az Erasmus+ programból. Hasonló kérdés, hogy azok a magyar kutatók, akiknek munkáját eddig a Horizont programokból finanszírozták, folytathatják-e megkezdett kutatásaikat.

A kormánytól nem látszatintézkedéseket, jól hangzó ígéreteket várunk, hanem olyan megegyezést, amely biztosítja a két program folytatását. Ennek alapvető feltétele az, hogy a fideszes politikusok mondjanak le kuratóriumi elnöki tisztségükről, a parlament pedig alkosson olyan törvényt, amely az egyetemi kuratóriumi tagságot összeférhetetlennek nyilvánítja bármilyen politikai tisztség betöltésével.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató