2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon29°19°

Lemondott Zelenszkij tanácsadója, Olekszij Aresztovics

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója benyújtotta lemondását, miután élő adásban azt mondta, hogy az ukrán erők lelőttek egy orosz rakétát Dnyipro városa felett, mielőtt az állítólag egy lakóházra zuhant, és több tucat ember életét oltotta ki. A megjegyzés miatt Olekszij Aresztovics éles bírálatokat kapott, mivel a megjegyzése arra utalt, hogy az ukrán hadsereget hibáztatja a halálesetekért.

Aresztovics kedd reggel megosztotta kézzel írott lemondó levelét, amelyet Andrij Jermaknak, Zelenszkij kabinetfőnökének címzett. Azt állította, hogy “a civilizált viselkedés példáját” mutatja azzal, hogy távozik az ukrán kormányban betöltött pozíciójából. Nem volt azonnal világos, hogy kérését elfogadták-e.

Az elnöki tanácsadó korábban “súlyos hibának minősítette megjegyzését, amelyet élő adás közben követett el”.“Az ellenem irányuló gyűlölet mértéke összehasonlíthatatlan az adásban elkövetett hiba következményeivel” – mondta Aresztovics. Bocsánatot kért azoktól, akiket “mélyen megbántott”, de csak a szavai miatt, de nem “azoktól az emberektől, akik ezt az ügyet pörgetik”.

Korábban azt állította, hogy egy ismerősétől, egy tapasztalt katonai szakértőtől kapott tippet, aki szerint egy elfogórakéta robbanását hallotta, mielőtt az orosz rakéta szombaton becsapódott a dnyiprói lakóházba. Erről még aznap egy YouTube-interjúban számolt be.

Az ukrán védelmi minisztérium tagadta, hogy a lövedéket elfogták volna, és azt állította, hogy eleve nem képesek a H-22-es légibombázó cirkálórakéták elfogására. Azt állították, hogy “pontatlanok” voltak a korábbi sajtóhírek, miszerint néhány ilyen típusú rakétát már elfogtak.

Ukrán tisztviselők kedden arról számoltak be, hogy a Dnyipróban történt incidens legalább 40 halálos áldozatot követelt, 79 személy pedig megsérült, 25 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a szombati csapások során katonai célpontokat és az ukrán energetikai infrastruktúra elemeit támadták. A Kreml Kijevet tette felelőssé a civilek haláláért, Dmitrij Peszkov szóvivő kijelentette, hogy “ez a tragédia a légvédelmi rakéták akcióinak következménye”.

 

(Ria)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató